Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България може да загуби между 150 и 200 млн. евро по селската програма
Автор: Екип Burgas24.bg 11:30 / 03.09.2013Коментари (1)367
© Burgas24.bg
След като две поредни години Програмата за развитие на селските райони загуби 90 млн. евро, за тази година към момента като рискови се определят между 150 и 200 млн. евро. За това не е изненада и поредното предупредителното писмо на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош за риска и настояването за предприемане на спешни мерки. Предупредителните писма на Брюксел станаха традиционни за нас от 2011 г. насам. Тази година освен на България, еврокомисарят Чолош е изпратил такива писма и на още четири държави от ЕС, при които също има риск от загуба на европейски средства. Това се казва в отговора на генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия до Mediapool.

Заради политическата нестабилност и смените във фонд "Земеделие" ситуацията този път изглежда трудна за спасяването на по-голямата част от средствата. За първото полугодие на годината са разплатени и възстановени от Брюксел едва 60 млн. евро. За да не загуби пари по правилото n+2 до края на годината страната ни трябва да разплати още 338 млн. евро, се казва в отговора на ЕК.

Еврокомисията очаква българските власти да ускорят плащанията си до края на годината и така да наваксат натрупаното забавяне. Дали България ще загуби средства и колко ще стане ясно в началото на следващата година, когато изтича крайния срок за внасяне на последните искания за плащане за 2013 г., се казва в отговора от Брюксел.


Действително има риск от загуба между 150 и 200 млн. евро, но не сме чакали предупредителното писмо от Брюксел за да вземем мерки, коментира зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който отговаря за Програмата за селските райони. Той призна, че има определено забавяне в плащанията, но са взети всички мерки и в края на годината няма да се стигне до загуба на средства.

"Не сме чакали писмото на еврокомисаря Чолош, а бяхме готови много преди да го получим и затова два дни след като то дойде изпратихме отговор с актуализирания екшън план. В сряда пък ще изпратим в Брюксел за одобрение и 11-тата нотификация на Програмата за развитие на селските райони", заяви Явор Гечев.

Планът за спасяване на европейските пари предвижда увеличаване на плащанията за агроекология по мярка 214. Така до края на годината е предвидено да бъдат разплатени още 74 млн. евро (148 млн. лв.), посочи Гечев.

Освен това се прехвърлят средства от мерките, по които няма интерес към тези с готови проекти, които чакат да бъдат финансирани. Така на общините се пада задачата тази година те да спасяват от загуба европейските пари по програмата. За целта от 9 до 20 септември се отварят за прием двете общински мерки - 321 и 322. По тях ще се набират проекти за ремонт на пътища, ВиК мрежи, библиотеки, театри, културни институти и интеренет на село за над 132 млн. евро. Отделно се прехвърлят и 4.4 млн. евро по мярка 313 за насърчаване на туристическата дейност, като проектите по нея могат да се подават от 12 до 23 септември.

При подписване на договорите с общините до края на годината по тези мерки преведените авансови плащания, които възлизат на 50% от общо предвидените 140 млн. евро по трите общински мерки, също се признават за направени плащания до края на годината от Европейската комисия, обясни зам.-министърът на земеделието.

Това обаче прави около половината от 338-те млн. евро, които трябва да разплатим до края на годината.

Останалата половина ще се осигури с активиране на бенефициентите да представят отчетите си за плащане, коментира Гечев. По думите му ускоряват се и плащанията по мярката "Лидер", където е имало забавяне.

От Националното сдружение на общините коментираха пред Mediapool, че от фонд "Земеделие" плащанията се бавят. Имаме случаи на спрени проекти по земеделската програма заради подадени сигнали за нередности от фирми фантоми. Близо две години отне на фонда време да установи, че такива фирми не съществуват в търговския регистър, но дори и сега няма кой да разпише документите за да се пуснат плащанията, коментираха от НСОРБ.

Действително имаше забавяне на плащанията по общинските мерки, призна Гечев. По думите му сега обаче всички пречки вече са отстранени и не е вярно, че няма кой да разписва документите.

Назначеният за временен шеф на фонд "Земеделие" Васил Грудев има правомощията да подписва всички искания за плащанията след оставката на Румен Порожанов, каза Явор Гечев.

За сега не е ясно кога фонда, който играе ролята на разплащателна агенция на европейските средства за земеделие, ще има титуляр. Земеделският министър Димитър Греков заяви в петък, че новият шеф ще бъде избран с конкурс, което ще отнеме време. Свободно е и мястото на единия от зам.-шефовете на фонда, който отговаря за Програмата за развитието на селските райони след напускането на Десислава Тодорова. Кой ще заеме нейното място също не е ясно към момента.

Източник: mediapool.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.09.2013 г.
+2
 
 
Чиновниците в министерствата и агенциите, които работят с европари да върнат поне бонусите си, защото явно не са ги заслужили !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: