Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радослава Ненова: Боян не би поел излишен риск, не би си играл на безсмъртие
Автор: Екип Burgas24.bg 08:59 / 09.05.2018Коментари (1)5899
©
"Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни", каза жената до алпиниста Радослава Ненова.

Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма при опит да го изкачи. Организирана е мащабна издирвателна акция, която ще продължи и днес.

"Спира ни единствено лошото време. Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, но е голям проблем разрешението от Китай този хеликоптер да дойде от Непал. Най-важното е Външно да задейства това разрешение и този хеликоптер да тръгне", поясни Ненова. 

По думите ѝ машината е заредена и чака в Непал, за да може да излети в момента, в който има разрешение.

Отново, ако времето позволява, сателит ще направи снимка на склоновете на Шиша Пангма, за да може ако Боян е разпънал някъде палатката си това да се използва за ориентир при издирването.

"Един живот зависи от бързината, с която ще се реагира", каза Ненова.

"Боян не би поел излишен риск, не би си играл на безсмъртие. Ако е тръгнал към върха е видял, че това нещо е по силите му. Той е добре подготвен, знае си границата, има опит и не предприема безумни неща", категорична е Ненова.

Вчера група от шест човека е издирвала Боян в планината, като към тях днес ще се присъединят спасители от Китай. "Надяваме се да е във втория лагер – там има всичко необходимо за оцеляване. Той знае, че другите хора са оставили храна, газ и кислород", посочи Ненова.

Тя каза, че не знае защо Боян е оставил сателитния си телефон в лагера. "Той е много стриктен, не забравя. Може да е разчитал на това, че хората, които са след него, ще ги срещне по трасето. Не мога да гадая", каза Ненова.

"Шансовете на Боян Петров се дължат на неговата изключителна подготовка. Той много добре познава височинния алпинизъм, познава рисковете и себе си. Боян би могъл да се справи в доста трудни ситуации", категорична е Петя Колчева, първата българка изкачила Еверест.

"Боян е изключително умерен, разумен и опитен. Досега всеки осемхилядник го е изкачвал от втория си опит. При реален риск и заплаха, той предпочита да се върне, да има една по-консервативна позиция, заради което той е толкова успешен. Надявам се и сега това да е случаят", допълва Колчева.

Тя уточни, че всяка една спасителна акция струва пари, но до момента не са им искани пари.

Източник: bTV



Още по темата: общо новини по темата: 58
01.06.2022 »
06.12.2021 »
30.11.2021 »
28.11.2021 »
24.11.2021 »
19.11.2021 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Постиженията му като алпинист са безспорни,но инициативата за изкачванията му са негови +спонсор.Застраховки няма ли ? Таксата за изкачване/разрешително не покрива ли и издирване?Държавата не и е работа да спасява някой поел сам риска си.Десетки деца имат нужда от лечение или трансплантация на органи в чужбина.Често нехае или няма пари...ама за спасяването на алпинист да се ангажира.Всеки си носи кръста.Когато търсиш слава трябва да си наясно че има и провали.Това е рисково хоби.Никой не е по висок от планината.Никой не е вечен.Тръгва сам,разчита само на себе си,едва ли държавата може да реагира толкова бързо.Нека който му плаща за експедицията и изкачванията да си плати и за търсенето му.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: