Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На нощно заседание Съветът на ЕС поряза българските превозвачи
Автор: Екип Burgas24.bg 23:08 / 04.12.2018Коментари (1)1927
© Монитор
Министрите на транспорта от ЕС се договориха за бъдещата реформа в международните пътни превози на среща в Брюксел, станала известна като Пакет за мобилност I. България и още шест държави не успяха да се преборят с правилата, които ще навредят на родния транспортен бизнес.

Преговорите, продължили 15 часа, бяха белязани от разногласия между два блока страни, обвиняващи се съответно в социален дъмпинг и в прикрит протекционизъм.

В правилата се запазва пълната забрана за редовна седмична почивка на борда на превозното средство, както и се позволява ползването на две намалени седмични почивки. Връщането на водача в операционния център в държавата по установяване или по местопребиваване, се предвижда да бъде на всеки 4 седмици. В рамките на дискусиите бе постигнато съгласие превозните средства да не се връщат у дома, което бе една от т.нар. червени линии за държавата ни.

Превозвачите ще трябва да правят и минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна, за да се избегне това тази практика в чужбина да стане почти постоянна, се казва в споразумението. Статутът на командирован работник ще трябва да се прилага системно и при този вид превози.

Общият подход регламентира и сроковете за преоборудване с ново поколение интелигентен тахограф – 2022 г., за ново произведени превозни средства и 31.12.2024 г. за всички останали товарни превозни средства, ползвани в международния превоз.

Според австрийският министър Норберт Хофер, който бе председател на срещата, споразумението "цели да установи по-справедливи правила за водачите и транспортните компании и да засили ефективността на националните контролни власти". Текстът, приет от мнозинството от страните в ЕС, е "голям напредък за хармонизиране на социалните права на заетите в сектора", каза френската министърка Елизабет Борн.

Страни като Франция и Германия, разтревожени от конкуренцията на фирми в държави членки, където пътните разходи са по-ниски, успяха да издействат прилагане в международните превози на статута на командирован работник (на когото се заплаща според условията на страната, в която пътува).

Колегите им от Полша и Унгария заклеймиха споразумението като "непропорционално", "дискриминационно" и "протекционистично". Според тях то ще навреди на конкурентоспособността в сектора. Решението, което бе прието въпреки съпротивата на Полша, Унгария, България, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва, ще служи за основа за преговори с Европейския парламент преди приемането на нова европейска нормативна уредба. За блокиращо малцинство в преговорния процес беше необходима подкрепата от още 4 държави, като например Чехия, Словакия, Естония, Финландия.

Българската позиция по време на Съвета е била защитавана от транспортният министър Росен Желязков, който е изразил категоричната си позиция против предложението текстове, съобщиха от ресорното министерство. "Ще продължим съвместно с българските евродепутати да отстояваме националния интерес и ще ползваме всички преговорни етапи за постигане на по-справедливи правила за сектора“, коментираха още от транспортното ни министерство.

От бранша коментираха пред "Монитор“, че решението нарушава свободното движение на хора. Първоначалните сметки показват, че за да се изпълни условието водачът да се връща у нас, а друг да го замести зад волана по време на почивката му, е все едно да се назначи още един шофьор на работа. Регистрацията на фирми от превозвачите в чужбина с цел служителите им да не се прибират толкова често също не решава проблема, защото това са допълнителни разходи, "а и не може да държим шофьорите далеч от семействата им, коментира превозвачът Васил Пиронков.

Предстои Европейският парламент (ЕП) да излезе с позиция по Пакета за мобилност I, след което ще започнат т.нар. триалози между ЕП и ЕС. В рамките на преговорния процес с ЕП, е възможно да бъдат постигнати различни условия. Постигнатите договорености в Съвета не са финалните текстове, преговорният процес продължава като основните разпоредби при запазени преходни срокове от общия подход ще се прилагат след 30 юли 2020 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Новата "Тайна вечеря" - нощно заседание на Съвета на ЕС. Порязаха наш'те превозвачи! Като че ли колегите им от другата Европа са изрядни!...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: