Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
2000 жалби срещу онлайн търговци разгледали в КЗП
Автор: Екип Burgas24.bg 11:47 / 28.04.2016Коментари (0)999
©
Около 10% от постъпилите над 20 000 жалби и сигнали в Комисията за защита на потребителите през миналата година касаят онлайн сделки. Това съобщи председателят на контролния орган Димитър Маргаритов.

Той посочи, че има тенденция за ръст на жалбите, която съпътства тази на увеличаване броя на потребителите в сектора. През първото тримесечие на тази година в КЗП са постъпили близо 700 жалби във връзка с онлайн покупки. Най-често хората се оплакват от възпрепятстване законното им право на отказ в 14-дневен срок. 

Същевременно, обаче, статистиката сочи, че намалява броят на нарушенията в сравнение с предходни периоди. Според Маргаритов засиленият контрол и наложените санкции способстват за това търговците да научават правилата, които са сравнително нови за България, и да формират съзнание, че би трябвало да ги спазват и да бъдат коректни и лоялни.

"Онлайн търговията и контролът върху нея са наш основен приоритет за следващия период. Това беше анонсирано и в отчета на първата година от управлението на новия състав на комисията", посочи Маргаритов.

Вчера КЗП публикува на официалната си интернет страница адресите на онлайн търговци, срещу които за кратък период от време са постъпили значително количество жалби по различни въпроси и предупреди хората да бъдат внимателни с тях. /https://www.kzp.bg/novini/kzp-vnimavayte-s-tezi-onlayn-targovci/

"Има различни клопки за подвеждане на потребителите. Неотдавна се състоя международна среща на цяла мрежа от организации, подобни на нашата. Една от най-актуалните теми, които обсъдихме, беше именно онлайн търговията. Оказа се, че тук вече и социалните мрежи навлизат изключително експанзивно. Домакините от Великобритания изнесоха статистика, според която над 90% от потребителите, които пазаруват онлайн, се влияят от коментарите в социалните мрежи при вземането на решение за покупка от интернет. Но, според мен, това също донякъде е клопка, защото биха могли да се организират различни коментари, различни насоки, в които да се поставят дадени въпроси", коментира Маргаритов.

Ръководителят на институцията посъветва потребителите преди да купят да проверят дали търговецът съществува реално, има ли информация за неговото име, адрес и телефон. Той посочи, че КЗП се е натъквала на случаи с търговци-фантоми, които подвеждат потребителите да поръчат и да платят нещо, което не им се доставя, а след това не могат да бъдат открити и се налага намесата на органите на реда.

Маргаритов изтъкна и някои от предимствата на онлайн търговията. Едно от тях е безусловното право на отказ от покупката в 14-дневен срок. 

"Това е доста важно и полезно "завоевание" на нормативната уредба относно онлайн търговията. Когато избирате нещо на екран, колкото и добре да го виждате, каквито и съпоставки да направите с различни оферти на търговци, когато е при вас и го видите "на живо", може да се окаже, че наистина не е вашият избор", коментира Маргаритов.

Той потвърди, че в Европейския съюз важат единни правила по отношение на онлайн търговията. 

"При неотдавнашната ми среща с еврокомисаря по потребителските въпроси г-жа Йоурова стана дума за това, че има идея за общ нормативен акт, който да се разпростре на територията на целия Евросъюз. Но така или иначе и сега правилата са в голяма степен унифицирани. Изискванията по отношение на търговеца са едни и същи - и на право на отказ, и на задължителната т.нар. преддоговорна информация, която той е длъжен да предостави в своя сайт или портал на вниманието на потребителя", каза председателят на КЗП.

Маргаритов предупреди, че не така стоят нещата, когато става дума за електронни магазини извън ЕС. Той посочи, че е възможно тяхната дейност да е подчинена на регулация, която не е чак толкова либерална по отношение срокове за упражняване право на отказ, възможности за връщане на пари и пр. "Трябва да сме по-внимателни, защото механизмите за защита ще бъдат по-малко и тогава, когато сме жертва на някакво нарушение, действително няма да можем да използваме целия онзи инструментариум, с който разполагаме, когато говорим за български търговец или за такъв, който е базиран на територията на ЕС", обясни Маргаритов.

Председателят на КЗП съобщи, че вече е влязла в сила заповедта за забрана на т.нар. "такса дете" в заведение, за която КЗП се произнесе, че е нелоялна търговска практика.
"По едни несъвсем ясни за мен причини се стигна до там, че имаше различни позиции на различни държавни органи. Ние сме категорични, че такова нещо не може да има. Връчили сме на този търговец заповедта, тя вече е влязла в сила, защото той не я е обжалвал. Всеки друг, който тръгне по този път, ще стигне там, където стигна и този", категоричен бе Маргаритов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: