Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бум на лаймска болест и марсилска треска
Автор: Екип Burgas24.bg 09:21 / 27.05.2016Коментари (4)891
©
Кърлежи полазиха цялата страна, след като заради дъждовете и неокосената трева популацията им тази година е огромна. Четири случая с лаймска борелиоза, популярна повече като лаймска болест, и 13 с марсилска треска са регистрирали експертите от Националния институт за заразни и паразитни болести за по-малко от седмица.

"Кърлежите разнасят страшни болести. Причината за размножаването им са неокосените тревни площи между блоковете и дори в градинките, където играят деца". Това съобщи за "Монитор" националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Общо 79 са случаите на лаймска болест от началото на годината до сега, което е почти двойно повече спрямо първото полугодие на 2014-а.

За седмица броят на инфектираните от кърлежи с марсилска треска се е увеличил от 8 на 13 човека. От януари до сега те са общо 47, като за цялата минала година те са едва 14.
Независимо че държавата е осигурила достатъчно средства за окосяване и пръскане, все още не навсякъде общините си вършат работата, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни хората да не си правят пикници край мочурливи места, да не газят в гъсти треви и да преглеждат краката си и своите любимци за гадините при всяко прибиране вкъщи след разходка в парка.

По думите му няма опасност към момента от вируса зика в нашата страна, тъй като в популацията на тигровите комари, които се въдят у нас в Северна България, няма изолиран носител на заразата.

Лаймската болест е не само изключително опасна, но и протича коварно - само със зачервяване на кожата, което не притеснява човек. То изчезва след месец. През това време обаче инфекцията вече е навлязла в кръвта. Бактериите, които я причиняват, се загнездват в нервната система или ставите. Те много трудно се лекуват в напреднала фаза, защото причинителите достигат зони, недостъпни за антибиотици или антитела.

Марсилската треска се проявява след 3-7 дни скрит период, с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3-4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата. Ако не се лекува, може да бъде засегнат черният дроб, бъбреците и нервната система.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да бе. Тигровите комари били в Северна България. Тия черно белите вече 3-та година ги трепя всяко лято в офиса(до Каменица) даже го бях снимал с телефона, че беше раиран и ми направи впечатление като го видях първия път.
Aнонимен
на 27.05.2016 г.
0
 
 
Една от основнните причини за кърлежовото нашествие са бездомните кучета ,които пък са последица от зарязаните домашни и дворни такива. Следователно ,държавата, отново(в лицето на общинските власти)не си е свършила работата! Няма ги приютите,които за тия 26 години ,трябваше да се изградят с капацитет ,да поемат и разрастващата се популация от изхвърлени кученца!Тези,които го правят ,трябва да се стимулират ,дори материално ,за да не ги изхвърлят на къра, а да ги носят в приютите за обезпаразитяване, кастрация и осиновяване.Така или иначе излиза по-скъпо да се лекуват хората, да се пръска след всеки дъжд и т. н. общински мерки,след дъжд качулка ,както би казал народа!Явно , общините се" обитават"от хора ,които трудно мислят и вземат решения.В България,за разлика от целия останал свят, рибата се вмирисва не от главата , а от към ОПАШКАТА !!!
0
 
 
държавата се пръска със скъпи парфюми вместо да пръска отрови за тези гадини, които ще хапят техните деца
на 27.05.2016 г.
0
 
 
"Причината за размножаването им са неокосените тревни площи между блоковете и дори в градинките, където играят деца." - Много ли е скъпо тревата около блоковете да се коси всеки месец? Живея в "Тракия" и миналата година много рядко косяха тревата - когато стигне до кръста на голям човек, тогава се сещаха от "Градини и паркове" да предприемат нещо. Съседните два входа са си купили косачки и редовно косят, но в нашия вход комшиите все се циганят и не дават пари за косачка. Какво да правим в такива случаи?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: