Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП: Телеком обещава две услуги, предоставя едната
Автор: Екип Burgas24.bg 11:33 / 27.05.2016Коментари (4)874
©
С окончателно решение Върховният административен съд остави в сила заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на телеком, който при сключването на договори от разстояние е отправял предложение за две услуги, а впоследствие е предоставял само едната, без да уведоми потребителите за това своевременно.

На търговеца ще бъде наложена санкция в размер на 2000 лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще.

Служители на телекомуникационното дружество са отправяли по телефона предложение към абонатите за сключване на договор за две услуги. Едната дава право на 200 безплатни минути към всички оператори, а другата - срещу допълнителната сума от 2.90 лв. на месец кратките текстови съобщения да се таксуват по 1 стотинка. Впоследствие на клиентите е изпращан по пощата договор, в който е била включена само услугата 200 безплатни минути.

Експертите на КЗП и магистратите са категорични, че това е нелоялна практика. Независимо от обстоятелството, че в поднесения за подпис договор е фигурирала само едната услуга, потребителят е бил заблуден, тъй като при телефонния разговор той е дал съгласието си за конкретно предложение и очаква именно договореното да бъде скрепено писмено чрез изпратените от търговеца документи.

Потребителите разбират, че втората услуга - изпращане на кратки текстови съобщения за 1 стотинка, не е била предоставяна при уговорените устно условия едва когато получат първата си месечна фактура и установят, че всеки SMS е таксуван по редовния тарифен план на телекома.

След влизането в сила на заповед на регулаторния орган за забрана на нелоялна практика, засегнатите от нея граждани имат право да развалят сключения договор и да претендират за обезщетение по съдебен път. Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

Нашата медия пояснява, че името на телекома не е посочено от КЗП!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
каква нелоялна практика бре дами и господа, другарки и другари - туй си е истинска измама... глобата в ПЕТОРЕН размер!!!
+2
 
 
а кой го задължава да се подписва...може да не се подпише или да подпише и до 7 дни да се откаже без да обяснява защо-така е при офертите по телефона
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 27.05.2016 г.
+4
 
 
С налагането на такива нищожни наказания за телеком само ги стимулират да прилагат такива хитринки,докато ги хванат. И сега човек трябва да си помисли,че КЗП е безпристрастна. Е как?
+3
 
 
2000лв... ХАХАХХААХАХА. Направо ги изплашихте до смърт и повече никога няма да си позволят нелоялна практика, защото глобите, които им се налагат са преко сили и едвам успяват да ги съберат между 9:00:01 и 9:00:02 часа...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: