Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нова църква на името на "Св. Георги" откриха днес в село Кондолово
Автор: Екип Burgas24.bg 17:41 / 06.05.2010Коментари (0)2456
© Burgas24.bg
Райско кътче, скрито от хорски погледи, но само на половин час път от морето - това е царевското село Кондолово. Намира се на централното Босненско било в Странджа. Уличките му ухаят на люляк и прясно окосена трева, а старите странджански къщи са насред големи и пусти зелени дворове. Докъдето стига човешкият поглед, всичко е зелено, а наоколо поляните са пожълтели от цветя. За градския човек това са неповторими гледки.

Селото има само 17 жители. За откриването на новата църква днес то събра много гости и бе необичайно оживено. Толкова много хора се събират само веднъж в годината, когато се чества празника на селото край параклиса „Св. Петка".

Село Кондолово има дълголетна история. Основано е от жители на средновековната крепост Урдовиза, днешен Китен. Хората, населявали някога тези места, били подгонени от лазите -морски пирати, и потърсили спасение сред вековните дъбови и букови гори на Странджа. На това невероятно място основали село Мързево, преименувано по-късно на Кондолово.

През ХVІІІ в. чума поразила селото и то било почти обезлюдено. И до днес песните от този край разказват за тежката съдба на хората, загубили близки, и как страшната болест отне

© Burgas24.bg
ла любовта на момци и девойки. Оцелелите от чумата няколко години по-късно се изселили в Русия, но скоро след това повечето се завърнали в Кондолово , за да започнат живота си отначало. По време на Илинденско -Преображенското въстание ново бедствие сполетяло селото - пожар унищожил много от къщите. Мястото обаче силно привличало хората и скоро след това животът в него отново закипял с пълна сила.

Най-голямата забележителност на Кондолово била старата църква „Св. Георги", строена още през 1875 г. Всички в селото я помнят. Помнят и как през 70-те години била разрушена като „грозяща сграда". Всичко станало много бързо. Дошли два багера и я съборили. Местните хора разказват за баба Стана, която се опитвала да ги спре. Хората успели да спасят само камбаната. А до последния ден църквата била действаща.

И 86-годишният дядо Желязко Грудов из
© Burgas24.bg
лезе днес да види новата църква. За старата той си спомня, че била голяма, на два етажа, с много голям сайван отвън, а по хубост можела да се мери само с Костийската. Богата била и на икони, но те били разграбени.

Хората днес се радваха на новата църква „Св. Георги". Тя е на същото място и носи същото име.

Кондолово се слави и с лековития си въздух. Тук въздухът е толкова чист, че можеш да дишаш с пълни гърди. Кметицата на селото разказва, че когато дошла да живее в селото преди четири години, страдала от астма, но въздухът напълно я излекувал.

Църквата е изградена на мястото на друга църква, която също е носила името на светеца и е съществувала до 70-те години на миналия век, разказа председателят на Общинския съвет в Царево Дечо Градев.

„В изграждането на храма се включиха всички институции - Общинският съвет, кметската администрация и Инициативен комитет, които събраха от дарения на местните жители, приятели и спомоществователи, за да може да се изгради този храм. Това показва, че институциите и гражданите, когато работят в една посока, може да се постигне добър резултат. Храмът е скромен, носи същото име на бившата църква - „Свети Георги". По този начин почти във всички селища на общината има изградени православни храмове и може да кажем, че няма селище, в което да няма църква" , каза още Дечо Градев. Около 20 000 лева са събрали от дарения местните хора, за да изградят православната църква. Някои от тях са участвали и с личен труд при градежа й.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: