Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте как се опитват да върнат учениците обратно в класните стаи
Автор: Екип Burgas24.bg 15:21 / 08.10.2018Коментари (0)2281
©
Заместник областният управител проф. Севдалина Турманова се включи в работата на екипите, които подпомагат отпаднали от образователната система  ученици отново да се върнат в класните стаи. Турманова се срещна на терен със семействата на деца, за които има информация, че са преустановили учебния процес. Целта на посещението бе да се установят причините довели до прекратяване на образователна дейност при младите хора, както и предприемане на съвместни действия със семействата им за връщане на младежите в училищна среда.

Работа с родителите, активното им включване в ежедневието и класните  дейности на учениците са само част от мерките, предприети от директора на местното ОУ "Васил Левски“ – Венелина Андреева, стана ясно по време на посещението на заместник областния управител в учебното заведение в квартал "Горно Езерово".  Андреева прилага новаторски методи в работата си с деца от малцинствени групи, които са сред най-рисковите за отпадане от образователната система. Директорът осъществява на практика редица мероприятия за интегрирането на децата в училищна среда, стана ясно още след срещата.

Към настоящия момент в област Бургас на терен работят 59 екипа, включващи представители на различни институции – учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, представители на местните комисии за борба с противообществните прояви на малолетни и непълнолетни лица, медиатори, представители на гражданското общество.  В рамките на 13 дни (периода 17-30 септември) в 13 общини екипите посещават 1506 адреса на семейства, чиито деца не посещават училище. Децата са на възраст от 5 до 16 години. Предстои до броени дни да стане ясно колко от тези 1506 деца са върнати в класните стаи след проведените срещи. Сред основните причини за отпадане, които споделят специалистите  се открояват социално – икономическите (бедност и безработица), пътувания в чужбина с цел работа на цялото семейство, започване на работа в юношеска възраст за подпомагане на семейството, липса на транспорт, ранните бракове.

"Кампанията дава резултати, в това сме убедени всички, ангажирани за връщането на учениците в класните стаи. Със сигурност не е лесно, има адреси, на които екипите се връщат по няколко пъти, има спорове, изисква се голямо търпение, работа извън работно време, но има смисъл. Благодаря на всички, които са на терен въпреки не малкото трудности. " – каза Севдалина Турманова.

Инициативата е част от работата на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Същият е създаден с Решение на Министерски съвет през 2017 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: