Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ексклузивно: Бургас се вдига в подкрепа на Мишо Цонков и момчетата, защитили българската граница
Автор: Стиляна Божидарова 17:51 / 09.10.2018Коментари (1)24190
© Burgas24.bg
Митинг в подкрепа на Мишо Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, които защитиха българската граница от турски бракониери, ще се проведе следващата седмица, научи Burgas24.bg. Във вторник (16 октомври) от 10:00 часа героите отново ще се изправят пред бургаския съд, за да дадат обяснения по случая.

20 минути по-рано пред сградата на съдебната палата ще се съберат бургазлии, за да окажат подкрепа на българските граничари. Митингът е организиран от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ).

"Призовавам всички, които милеят за България, да дойдат и да защитят нашите момчета, така както те защитиха границата ни. В противен случай, те ще бъдат изпратени на курбан. Турският съд ги иска в затвора до живот, освен това настоява Мишо Цонков да плати 400 хиляди лева кръвнина за убития бракониер. Апартаментът му е запориран. Тези момчета са изпълнили своя граждански и служебен дълг, сега е наш ред да се опълчим срещу турската наглост и безхаберието на българските институции“, каза пред Burgas24.bg лидерът на ОЗБГ Стефан Петров.

Припомняме, че преди четири месеца, когато сагата с нашите граничари бе подновена, Мишо Цонков изрази надежда, че българската държава ще спази обещанието си и ще ги защити.

Във вторник цялата документация по делото ще бъде изпратена в Турция, където вероятно ще бъде гледан процесът срещу четиримата българи. Ако бъдат признати за виновни, не е изключено да бъдат поискани с червена бюлетина.

"В процедурата, в която се намираме в момента, имаме пълното право да представяме доказателства, които да стигнат до турския съд и да бъдат обсъдени при провеждане на същинското съдебно следствие. Ние ще се възползваме от това си право“, коментира в ефира на Нова телевизия адвокат Росен Кожухаров.

"Искам да изразя своята благодарност на Върховната касационна прокуратура и на главния прокурор, от които получихме пълно съдействие за снабдяването ни с много важни писмени доказателства, които ще представим във вторник на вниманието на българския съд и в последствие на турския“, добави той.

"След като съдебната поръчка бъде изпълнена по реда, предвиден в закона, ще бъде препратена в Турция и решаващият съд ще насрочи разглеждане на делото съобразно турското законодателство. Трудно ми е да ви кажа кой ще защитава там българите, защото доколкото ми е известно не се предвижда възможност български адвокат да представлява наши граждани пред съд в Турция“, заяви юристът.

"Миналата година главният прокурор ни увери, че нямаме основание за притеснение, защото държавата е зад нас. Тази година го уведомих, че дъщеря ми учи в Германия и го питах дали мога да отида да я видя като си нося решението на Европейския съд, а той ми каза, че не е желателно да напускам страната. Как да разбирам това“, пита Николай. 

"Как в тази държава, която ни уверява, че са зад нас, няма един правен отдел, който да поеме нещата и да изпрати документи, решения на българския и на Европейския съд? Аз съм си изпълнил своя дълг – пазил съм границата и съм я опазил. Нека държавата да поеме някаква отговорност и да ни помогне“, призова той.

"Чувствам се като затворник като не мога да излизам от България. Уверенията са само на думи. Не сме видели засега действия“, споделя Живко.

"Има запор върху имущество, което е от преди 10 години. От 2009 г. имам възбрана върху собствен имот с оглед на бъдещи вземания. Остава неизвестно дали ще го имам този апартамент, или не“, разказа Мишо Цонков.

Баща му пък призова държавата да се позове на договора, който е сключен между България и Република Турция за взаимно признаване на издадени съдебни решения. Нека управляващите да застанат твърдо на позицията си и да поискат от съседната страна въз основа на този договор да прекратят цялото съдебно производство срещу граничарите ни, добави той.

"Искам да попитам народните представители от Бургас, които ние сме избрали, докога ще ни третират само като електорат и данъкоплатци“, каза още бащата на героя.



Още по темата: общо новини по темата: 79
18.01.2024 »
27.04.2021 »
02.02.2021 »
13.07.2020 »
12.03.2019 »
12.03.2019 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.10.2018 г.
0
 
 
Достоини граничари изпълнили са своя дълг сега е наш ред да ги подкрепим в тоэи труден эа тях момент
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: