Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Добрата новина: Бургаският съд отказа да изпълни поръчката на Турция, нарушавала националния ни суверинитет
Бургаският районен съд отказа да изпълни международната поръчка за разпит на българските граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, предава репортер на Burgas24.bg. Преди минути съдия Петя Георгиева съобщи добрата новина за българските герои. В мотивите си опитният магистрат изтъкна, че повторното им изслушване би накърнило суверенитета на България.

Припомняме, че образуваното наказателно производство спрямо българските граждани е по повод внесен обвинителен акт, с който са им повдигнати обвинения за "съучастие в престъплението причиняване смърт по небрежност"; "съучастие в престъплението леко нараняване" и "съучастие в престъплението увреждане на имущество" от НК на Република Турция.

Районен съд – Бургас не даде ход на делото и приложи резервата по чл. 2 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси, като отказа правна помощ на Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, с предмет вземане на защитни обяснения от българските Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов. Съдът прекрати съдебното производство.

Със Закона за ратифициране на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси, Република България е направила резерва по чл. 2 от Конвенцията, като е заявила, че отказва правна помощ в случаите, когато спрямо същото лице, за същото престъпление има влязла в сила присъда, постановление или определение за прекратяване на делото, както и когато наказателната отговорност е погасена, поради изтичане на предвидената в закона давност.

Съдебният състав прие, че според разпоредба от цитираната Конвенция, ако замолената страна счете, че изпълнението на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, обществения ред или други интереси, правната помощ може да бъде отказана. Според Районен съд – Бургас, в случай на изпълнение на молбата за правна помощ на Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, би бил накърнен суверенитета на Република България. Освен това за престъпленията е изтекла абсолютната погасителна давност, изключваща наказателно преследване съгласно НК на Република България.

Наред с гореизложеното, съдът счете, че чрез изпълнението на молбата за правна помощ от Първи тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, по отношение на Михаил Цонков би бил нарушен принципа "Non bis in idem" или правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление, уреден в чл. 50 от Хартата на основните права на ЕС. Това е така, тъй като има влязло в сила постановление за прекратяване на наказателното производство от 2008 г., на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, по което Цонков е бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 123, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Въпреки това висящият процес в Турция е факт и там производство ще бъде проведено. Делото е настрочено за 12-ти март.

Вижте първите реакции на адвокат Росен Кожухаров и Михаил Цонков след решението на съдия Петя Георгиева!




Още по темата: общо новини по темата: 79
18.01.2024 »
27.04.2021 »
02.02.2021 »
13.07.2020 »
12.03.2019 »
12.03.2019 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.11.2018 г.
0
 
 
Я,виж ти.Колко хитро,наистина.Хората,защитаващи българската граница са виновни,а турците нарушили съзнателно суверенитета ни - не.Типично по азиатски.Явно в Турция все още ни имат за гяури.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: