Проф. Байкова посочи какви храни помагат срещу COVID-19
Автор: Екип Burgas24.bg 12:43 / 06.11.2020Коментари ()1175
©
Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19, категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве. 

"Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ , коментира още проф. Байкова, пред БНР.

Тя уточни, че самите млечно-кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.



Още по темата: общо новини по темата: 14365
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/2395 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Baikova-posochi-kakvi-hrani-pomagat-sreshtu-COVID-19-1018431
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.