Обсъждат изграждане на тунел между Шотландия и Северна Ирландия
Автор: Екип Burgas24.bg 09:20 / 15.02.2021Коментари ()487
©
Британските железници започват активно да обсъждат изграждане на тунел между Шотландия и Северна Ирландия в опит за подобряване на връзките между четирите отделни части на Обединеното кралство.

Преди време премиерът Борис Джонсън лансира идея за построяване на мост между Шотландия и Северна Ирландия над Ирландско море, но прокопаването на тунел сега изглежда по-евтина и по-вероятна опция.

Британският министър за Шотландия Алистър Джак заяви, че е подкрепил идеята за тунел, свързващ Странреър в Шотландия с голямото северноирландско пристанище Ларн.

Очаква се до седмици да бъде представен подробен доклад за възможността такъв проект да бъде реализиран, съобщава БНР.

Странреър и Ларн отстоят на 25 мили или 40 километра разстояние.

Основната идея е да се насърчи търговията и да се решат проблемите около икономическия статут на Северна Ирландия след Брекзит.

Проектът обаче освен ревностни привърженици вече има и противници. Консерваторът Саймън Хоаре, който е председател на парламентарната комисия по въпроси за Северна Ирландия, заяви, че вместо да се занимават с някакъв утопичен проект, е по-добре министрите да се концентрират върху Протокола за Северна Ирландия, така че той да функционира нормално.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Obsuzhdat-izgrazhdane-na-tunel-mezhdu-Shotlandiya-i-SevernaIrlandiya-1051203
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.