Бургас и Пловдив ще си сътрудничат, партньорството в сферата на културата стартира със съвместни концерти на ансамблите "Тракия" и "Странджа"
Автор: Иван Сотиров 16:07 / 30.07.2021Коментари ()996
©
Невероятен фурор предизвика спектакълът "Път през Тракия“ на ансамблите "Странджа“ и "Тракия“ в град Пловдив.

Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите "Странджа“ и "Тракия“, реализиран чрез Национален фонд "Култура“ към Министерството на културата.

Интригуващият спектакъл бе представен за първи път в Бургас в началото на юли.

"Успешното партньорство, създадено между двата професионални танцови състава, ни амбицира да търсим и други форми за взаимодействие. Планираме наесен да проведем среща на представители на туристическия сектор, за да им предложим интересни локации от двата града, които да се включат в общ тур. Предвиждаме размяна на експозиции както и презентация на нови книги на бургаски и пловдивски автори, издадени със съдействието на двете общини“, заяви зам.-кметът на Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

В духа на успешното партньорство между двата града се предвижда подписването на споразумение за сътрудничество в сферата на културата и туризма. Предложението за споразумението е гласувано с пълно единодушие от общинските съвети на двата града.

Амбицията на общинските екипи в ресорите "Култура“ и "Туризъм“ е и участие в общи проекти с европейско финансиране.

Вече са осъществени работни срещи и двустранни визити между представители на двете общини за обсъждането на съвместни проекти. Предстои среща, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с размяната на гостуващи изложби от фонда на двете градски галерии, съвместни концерти на духовите оркестри на Пловдив и Бургас, възможни практики за финансиране на културен и туристически продукт и възможностите за развитие на туристическите атракции.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-i-Plovdiv-shte-si-sutrudnichat-partnyorstvoto-v-sferata-na-kulturata-startira-sus-suvmestni-koncerti-na-ansamblite-Trakiya-i-Strandzha-1111251
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.