Избраха фирмите за строежа на магистралата Русе - Велико Търново
Автор: Екип Burgas24.bg 08:24 / 20.07.2022Коментари ()618
©
Първите над 75 км от бъдещата магистрала Русе - Велико Търново  имат избрани изпълнители, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Обществената поръчка е обявена през декември 2020 година и е за проектиране и строителство.

За участъка от Русе до Бяла с дължина 40 км на първо място е класирано обединението ДЗЗД "ХЕМУС-16320", в което са дружествата "Инфра Експерт" АД, "Автомагистрали – Черно море" АД, "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД и "Трансконсулт-22" ЕООД.

За обходния път на град Бяла е класирано обединението "АМ РУСЕ ТЪРНОВО". Партньори в него са "Европейски пътища" АД, "Грома Холд" ЕООД, "Водно строителство – Благоевград" АД, "Автомагистрали Хемус" АД и "Пътпроект 2000" ООД.

За отпушване на проекта е работил усилено зам.-министърът на регионалното развитие инж. Ивайло Стайков, който тази седмица замества вицепремиера в оставка Гроздан Караджов заради отпуска, пише в съобщението на АПИ.

След координация между Министерския съвет и министерствата на регионалното развитие и околната среда е взето решение, че докато тече проектирането на магистралата, ще бъдат разрешени и екологичните въпроси около строителството ѝ.

В момента тече 10-дневният срок за обжалване на решението по обществената поръчка.

Проектното трасе на автомагистралата е почти 133 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. АПИ е предложила проектът да бъде включен за финансиране от  програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Izbraha-firmite-za-stroezha-na-magistralata-Ruse-Veliko-Turnovo-1309956
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.