Отбелязахме 132 години от свободата си
Автор: Екип Burgas24.bg 13:20 / 06.02.2010Коментари ()2138
Понякога е пищно и с много хора, понякога е тихо и скромно, но всяка година Бургас празнува своята свобода. Важното е, че това се случва и паметта за преломните събития от миналото се предава от поколение на поколение.

За бургазлии свободата е отвоювана на 6 февруари 1878 г., когато в града влизат руските освободители. В неговите покрайнини ги посреща първият кмет на модерен Бургас Нико Попов. Днес, 132 години по-късно, на същото място /сега там се намира така нареченият Руски паметник/ 60-ят кмет Димитър Николов отдаде почит към загиналите за Освобождението. Направиха го още областният управител Константин Гребенаров, командирът на Военноморска база - Бургас комодор Георги Мотев, новият генерален консул на Русия във Варна Юрий Соловьов, почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, народни представители и общински съветници от Бургас, свещеници от Бургаското духовенство, представители на политически партии, институции и обществени организации, признателни граждани.

По-рано сутринта зам.-кметът Йорданка Ананиева заедно с представители на културни институти и организации поднесоха по цвете при възпоменателната плоча на Александър Лермонтов - освободителят на Бургас.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otbelyazahme-132-godini-ot-svobodata-si-140718
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.