Министър Христов: Спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" е свързано с технически проблем
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 01.11.2022Коментари ()810
©
"След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичане на водород от охлаждащата система на генератора бяха сведени до една-единствена хипотеза. Всички анализи сочат към технически проблем", каза министърът на енергетиката Росен Христов във връзка с техническия проблем, заради който беше спрян блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" след ремонта, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той добави, че до няколко дена да започнат новите процедури по тестване и пускане на блок 6, а причините за проблема се анализират. По думите му става въпрос за технически проблем, който е извън ядрената част, така че няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон.

Министърът съобщи, че е обсъдена също готовността на АЕЦ "Козлодуй" да участва в процедурата по диверсификация на ядреното гориво. Според него следващите седмици ще бъде обявена процедура за подбор.

"В момента две компании са заявили участие - американската "Уестинхаус" и френската "Фраматом". И двете са доставяли гориво за подобни реактори, очаква се конкурентна процедура и най-скоро време да се обезпечат доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия", обясни Христов.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ministur-Hristov-Spiraneto-na-blok-6-na-AEC-Kozlodui-e-svurzano-s-tehnicheski-problem-1448811
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.