Бойко Борисов откри новата пречиствателна станция на Меден Рудник
Автор: Екип Burgas24.bg 16:45 / 10.03.2010Коментари ()3507
Пречиствателната станция за отпадни води на комплекс "Меден рудник" бе открита официално от премиера Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде репортер на Burgas24.bg. Те пристигнаха специално за официалното тържество. В Бургас пристигна и заместник министърът на екологията и бивш заместник кмет по екология в община Бургас Ивелина Василева, по време на чиято работа бургаската общинска администрация спечели проекта.

Съоръжението е финансирано изцяло със средства по европейската програма ИСПА. Общата му стойност е 6 милиона и 600 хиляди евро, от които 4 млн и 800 хиляди евро от ЕС и 1.7 млн евро от държавния бюджет.

Модерната пречиствателна станция за отпадни води в най-големият бургаски комплекс Меден рудник е разположена в изходната зона на комплекса до пътя за село Твърдица. Съоръжението ще изпълнява ролята на пясъчен филтър и може да поеме целия обем отпадни води на комплекса. Капацитетът на филтъра ще бъде 413 л/сек.

По думите на министър председателя Бойко Борисов това съоръжение е от изключително важно значение за Бургас, защото ще реши проблемите на цял един комплекс, и на един град, който развива туризъм и риболов.

Досега 90 хилядният комплекс на Бургас се обслужваше от пречиствателна станция, изградена през далечната 1977 година. Същата бе модернизирана през 1986 година.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Boiko-Borisov-otkri-novata-prechistvatelna-stanciya-na-Meden-Rudnik-148120
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.