Променят броя на паралелките за прием в гимназиите след 7 клас
Автор: Екип Burgas24.bg 08:50 / 10.01.2023Коментари ()730
©
Работна среща с училищните директори организира днес Регионалното управление на образованието В Пловдив във връзка с държавния план-прием в 8 клас за учебната 2023/2024 година и допълнителния прием в 11 клас. 

Заседанието, на което ще бъдат представени правилата за планиране и предложенията за прием в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средни и обединени училища, ще се проведе в ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев" в Пловдив.  

Според инструкциите на МОН държавният план-прием трябва да е съобразен със заявките на работодателите и информацията на Агенцията по заетостта, а учениците да бъдат ориентирани и насочвани към специалности от профили и професии, които ще им позволят ефективно да се реализират на пазара на труда. 

И тази година МОН продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, СУ-тата са насочени изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика. 

Максималният брой на паралелките за Пловдивска област, определен от МОН, е 236. Изискването е 62,15 на сто да са професионални паралелки, а 56.40%  – със STEM насоченост.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Promenyat-broya-na-paralelkite-za-priem-v-gimnaziite-sled-7-klas-1524178
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.