Разрешиха използването на насекоми в храните: Щурци могат да се използват за производството на хляб и шоколад
Автор: Екип Burgas24.bg 11:50 / 24.01.2023Коментари ()585
©
Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза в сила от днес. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах, съобщава ДПА. 

До дни ще бъде разрешено и използването на ларвите на житната плесен. Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми.  

Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като “нова храна". 

Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад. 

Предимствата са, че насекомите са лесни за отглеждане и имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешкото, говеждото, свинското месо и рибата), а освен това те са вкусово неутрални. Повече от два млрд. души по света ядат насекоми. 

Според Европейската комисия насекомите са безвредни.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Razreshiha-izpolzvaneto-na-nasekomi-v-hranite-Shturci-mogat-da-se-izpolzvat-za-proizvodstvoto-na-hlyab-i-shokolad-1542400
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.