Определени продукти имат над 100% завишение от търговеца на едро до витрината в магазина
Автор: Екип Burgas24.bg 22:08 / 02.03.2023Коментари ()919
©
Основната печалба до хранителната верига дава тежко изкривяване от продукцията на едро до продукцията на дребно в магазинната мрежа. Когато цените в България на едни и същи продукти са в пъти по-скъпи или с много проценти по-скъпи от западните еквиваленти, значи нещо не е наред на пазара. Проблемът е в образуването на цените. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев в ефира на NOVA.

Крайният потребител плаща надценката, но парите не отиват при производителя, каза той. Има изкривяване в продажбата в съответните вериги на дребно, подчерта министърът.

По негови думи, ако има нелоялни търговски практики, потребителите и институциите трябва да знаят това.

"Оказа се, че събирането на данни има специфика, сравняваме ги с шест други държави. Вече знаем редица от практиките. Оказва се, че определени продукти имат над 100% завишение от търговията на едро до витрината в магазина“, поясни той. Министърът допълни, че такъв продукт е сиренето.

През последните дни се наблюдават резки промоции и спад на цените, посочи той. "Пазарът реагира. Държавата почва да прави това постоянно. Държава има, тя ще изсветлява проблемите, постоянно ще е там, където трябва и то при всички институции“, завърши Гечев.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Opredeleni-produkti-imat-nad-100-zavishenie-ot-turgoveca-na-edro-do-vitrinata-v-magazina-1586416
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.