НАСА изстреля два малки спътника за проследяване на урагани
Автор: Екип Burgas24.bg 14:25 / 08.05.2023Коментари ()394
©
НАСА изстреля от база в Нова Зеландия два малки спътника, предназначени за проследяване на тропически циклони час по час, в рамките на проект, който може да подобри метеорологичните прогнози за опустошителни бури. Те са изпратени в орбита с ракета, построена от американската компания Rocket Lab.

Събраната информация за валежите, температурата и влажността на въздуха може да помогне на учените да определят къде ураганът ще достигне сушата и каква ще бъде неговата сила, което ще помогне на хората, живеещи в крайбрежните райони, да бъдат по-добре подготвени за евентуална евакуация.

"Много оперативниорганизации като Националния център за ураганите и Съвместния център за предупреждение за тайфуни и много други са готови да приемат изображенията, които да помогнат на техните синоптици ", каза Бен Ким, програмен ръководител в НАСА.

В дългосрочен план по-доброто разбиране на формирането и развитието на тези бури може да помогне за подобряване на климатичните модели.

Първоначално съзвездието трябваше да има не четири, а шест спътника, но първите два бяха изгубени, когато американската ракета "Astra" се повреди малко след излитането си миналата година.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/NASA-izstrelya-dva-malki-sputnika-za-prosledyavane-na-uragani-1668530
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.