Бившият посланик на РСМ в България: Футболните агитки навсякъде са едни и същи
Автор: Екип Burgas24.bg 13:56 / 28.07.2023Коментари ()613
©
За разлика от миналата година, когато македонско-българският двубой между ГП Македония и ЦСКА София премина гладко, това лято първият македонско-български мач между "Шкупи" и "Левски"  София завърши доста напрегнато, пишесеверномакедонската медия Lokalno.

Развитието от снощи е 21 задържани фенове, от които 19 български граждани, при които един фен на столичните "сини" е намушкан. Създава се впечатлението, че заради влошените отношения между двете страни всяка взаимна конфронтация в спортен план набира скорост и всичко останало е на преден план, освен спорта. Оттук и въпросът дали политиката засенчва спортните събития между отбори от две съседни държави?

Бившият македонски посланик на Република Северна Македония в София Марян Гьорчев смята, че подобни хулигански прояви има в цяла Европа и не смята, че трябва да се търси политика в случилото се вечерта на 27 юли.

"Това е дело на клубове и спортни федерации, които не подхранват своите фен групи. Има постоянни инциденти в няколко европейски страни. Съобщението е, че не са взети достатъчно мерки за ограничаване на групите и изолирането им. Необходими са повече действия от страна на органите по сигурността и организаторът на срещата", е заявил Гьорчев в интервю за Lokalno.

Той обаче смята, че политиката е навлязла във футбола.

"Имаме нужда от обучение на футболните фен групи и консултации. Това не устройва никого, особено държавите, които харчат за сигурност и полиция", е уточннил Гьорчев.

При положение, че забелязахме език на омразата от страна на българските фенове към албанците, събеседникът е заявили, че феновете на "Левски" и ЦСКА София, както и феновете от Македония, се изразяват с ругатни и те са еднакви навсякъде.

"Те са извън контрол. Това не носи полза на никого. Няма етнически мотиви, навсякъде е еднакво от всеки ъгъл. Може би сме се провалили в организационната част. Тук политика не бива да се намесва. Подобни изблици и буйства трябва да тревожат обществото и в каква посока се движи то", категоричен е бил Гьорчев.



Още по темата: общо новини по темата: 52
23.05.2024 »
06.02.2024 »
25.01.2024 »
09.01.2024 »
27.11.2023 »
17.11.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bivshiyat-poslanik-na-RSM-v-Bulgariya-Futbolnite-agitki-navsyakude-sa-edni-i-sushti-1768603
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.