 © | В Етнокухнята на Бургаския музей утре от 11:00 часа в ще бъде представена кулинарна демонстрация на стара традиционна рецепта, посветена на пролетната чорба от коприва. Лесното и достъпно за изпълнение пролетно ястие ще сготви директорът на музея д-р Милен Николов. По време на демонстрацията ще бъдат нагледно показани стъпките за приготвянето на чорбата, необходимите ѝ съставки, кулинарните тайни, които всеки ентусиаст трябва да приложи, за да стане истински питателна пролетната гозба.
Копривата е познато растение на всички нас, което можем да си наберем от всяка тревиста местност. Тя е диворастяща. При допир с острите й мъхести листенца, усещаме парещо чувство, за което от едно време знаем, че е много полезно за здравето. В България виреят както големи, така и малки коприви. Най-добре е да бъде избрана голяма (която достига до 1,5 м), тъй като според експертите съдържа повече полезни за организма съставки. Тя се събира през пролетта или есента. Копривата е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който е 5 пъти повече от този в млякото и съдържа вещества, които понижават нивата на захарта. Специалисти препоръчват честата ѝ консумация, особено за хора, които страдат от анемия. Доказани са ползите ѝ в козметиката, тонизиращият ѝ и прочистващ ефект за организма. |