Слагат мрежа над зверовете в зоопарка в Айтос, след бягството на мечката
Автор: Екип Burgas24.bg 11:46 / 04.07.2011Коментари ()820
© Burgas24.bg
В айтоската зоологическа градина, където в петък вечерта избяга кафява мечка и подлуди града, обмислят да покрият с телена мрежа клетките на дивите зверове, за да не се повтарят подобни инциденти.

"След екшъна с Бамби сме поканили зооспециалисти да си кажат думата как най-добре да се гарантира сигурността", съобщи кметът на Айтос Евгений Врабчев. Лично той се включи в среднощното издирване на мечката беглец, преди да бъде застреляна миналия ден.

За това, че загражденията там са несигурни и не отговарят на европейските изисквания, се заговори още през март. Тогава директорката Росица Златева обяви, че се изготвя проект за европейско финансиране за подмяна на клетките, но на каква фаза е и дали е одобрен, въобще не вдигаше вчера мобилния си телефон да каже.

Според специалисти било необяснимо как огромният мечок е прескочил високата ограда с изкривени шипове навътре, без никой от пазачите да го забележи.

"И аз се чудя как е избягала. За мен това се случва 1:1000. Друго обяснение нямам", коментира айтоският градоначалник.

От вчера върви вътрешно разследване за бягството на Бамби. Мечката е на 3,5 г. и се водела тийнейджър. Била разгонена и нагонът й влял допълнително сила да прескочи без много усилия желязната ограда на клетката, е основната версия за бягството й.

"Ако покриемклетките с мрежа, животните няма да бягат, но пък още повече ги лишаваме от естествена среда. Отделно посетителите ще са недоволни, тъй като им скриваме видимостта", коментира кметът Врабчев.

Освен трите мечки дивите зверове в айтоския зоопарк са представени от пантера и гепард.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 2
18.10.2021 »
04.07.2011 »
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Slagat-mrezha-nad-zverovete-v-zooparka-v-Aitos-sled-byagstvoto-na-mechkata-267627
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.