8 натовски държави ще се включат в учението българските ВМС „Бриз-2008”
Автор: Екип Burgas24.bg 15:00 / 03.07.2008Коментари ()657
10 кораба и една подводница от състава на ВМС на Гърция, на Турция, на Германия, на Италия, на Испания и на Франция ще участват в учението на българските ВМС „Бриз-2008", съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В учението ще се включат и офицери от ВМС на САЩ и на Словения. Правителството днес даде разрешение за пребиваването им във вътрешните морски води на България и посещение на пристанищата Бургас и Варна за времето от 7 до 21 юли т.г.

Учението ще се ръководи от командващия на ВМС на България и има за цел подобряване на оперативната съвместимост на многонационални сили при провеждане на операции по поддържане на мира и оказване на хуманитарна помощ в кризисен район. Ще се отработват елементи от стандартните оперативни процедури на НАТО - провеждане на ембаргова операция, съвместно плаване, аварийно-спасително учение, оказване на помощ на аварирал кораб.

Българската армия ще участва с 2 фрегати, 3 ракетни катера, 2 базови миночистача, 2 рейдови миночистача, 12 спомагателни кораба, 2 десантни кораба, два вертолета „Ми-14", 2 самолета от щурмовата авиация, 2 диверсионно-разузнавателни групи и щабни офицери. В учението ще се включат и представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението, Държавната агенция за бежанците, ГД „Гранична полиция", БЧК, изпълнителните агенции „Морска администрация" и „Пристанищна администрация".

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/8-natovski-durzhavi-shte-se-vklyuchat-v-uchenieto-bulgarskite-VMS-Briz-2008-49662
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.