Апелативният съд потвърди присъдата на убиеца на банкерката
Автор: Екип Burgas24.bg 10:31 / 20.11.2014Коментари ()2088
© Bulfoto
Бургаският апелативен съд потвърди присъдата от 20 г. затвор на бившия военен Любомир Симеонов, който на 23 септември м.г. уби с един изстрел в сърцето Павлинка Йовчева, шеф на дирекция "Дребно банкиране" в УниКредит Булбанк Бургас.

Магистратите отхвърлиха жалбата на Симеонов за по-малко наказание, както и искането на близките на жертвата за доживотна присъда.

"Предвид изложеното, апелативният съд намира, че така определено наказанието на подсъдимия е най-подходящото и съответно на извършеното престъпление, най-справедливо", се казва в решението от 17 ноември.

Наказанията "доживотен затвор" и "доживотният затвор без замяна" са приложими, само ако престъплението е изключително тежко, допълват магистратите. Според тях "в настоящия казус наказанието "доживотен затвор" ще бъде несъразмерно тежко за конкретното деяние и дееца, а данните за личността на подсъдимия Симеонов не налагат изолирането му до края на живота в затворнически условия".

На заседанието на 7 октомври второинстанционият съд разпита двама нови свидетели. Техните фирми са партнирали на Симеонов в подготовката на проект, с който е спечелил държавна субсидия, и по който е търсил съфинансиране от банка - работодател на убитата, но е имал спънки при получаването й.

Адвокатката на Симеонов - Ваня Радиева настоя за допускане на повторна психиатрично-психологическа експертиза на Симеонов и за събиране на допълнителни писмени доказателства. Съдът обаче отхвърли това.

Представителят на Апелативна прокуратура - Бургас заяви, че не поддържа протеста на Окръжна прокуратура - Бургас срещу наложеното на Симеонов наказание, а жалбите на страните намира за неоснователни.

С решението си от 17 ноември Апелативният съд в Бургас потвърди и пълния размер на исковете - общо 300 хил. лв. - за съпруга и двете деца на убитата Павлинка.

Най-вероятно и двете страни ща обжалват присъдата пред ВКС.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 36
01.12.2015 »
06.04.2015 »
01.04.2015 »
12.10.2014 »
07.10.2014 »
19.06.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Apelativniyat-sud-potvurdi-prisudata-na-ubieca-na-bankerkata-526185
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.