Закуски със стъкла, пирони и насекоми стряскат купувачите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:04 / 23.12.2014Коментари ()646
© Нова тв
Закуски със стъкла, пирони и насекоми най-често стряскат потребителите. Това стана ясно вчера от думите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. Почти всеки ден в агенцията пристигат жалби, към които са приложени и злополучните храни. Именно за тестени изделия са най-честите сигнали, но те не са толкова опасни за здравето, каза проф. Моллов.

Съдържанието на химични и микробиологични опасности в продуктите е по-голям проблем, защото потребителят не може да ги види, у точни той. Само за месец сигналите на сайта на агенцията са над 200 броя, като по-голямата част са основателни. Хората се оплакват основно от мухъл, насекоми и други съставки в храните. Освен това има и жалби за продажба на продукти с изтекъл срок, както и за лоша хигиена.

От 13 декември до сега са извършени над 800 проверки на производители и ресторанти за това дали са отразени изискванията, свързани с етикетирането. Новите правила предвиждат минимални изисквания за размер на шрифта, както и обявяване на всички съставки и описване на алергените в храните. За Никулден от агенцията са извършени общо 1470 проверки, по време на студентския празник пък са направени 766 инспекции и са съставени 10 акта.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zakuski-sus-stukla-pironi-i-nasekomi-stryaskat-kupuvachite-532266
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.