Ген. Михов: Команден център на НАТО у нас ще подобри боеспособността на армията
Автор: Екип Burgas24.bg 10:46 / 09.02.2015Коментари ()616
©
Изграждането на команден център на НАТО на територията на страната може да подобри боеспособностите на Българската армия. Това заяви ген. Михо Михов от АБВ, председател на Комисията по отбрана в парламента, пред "Фокус".

Той изрази недоумение от интерпретациите по темата, като посочи, че един такъв център няма да бъде използван срещу Русия, но може да помогне в координацията с партньорите ни от НАТО, ако кризата в Украйна се разрасне и напрежението там ескалира.

"Винаги държа на това уточнение - повече НАТО в България означава повече боеспособни съединения на Българската армия. Един център, за който стана дума, не е нещо ново. Във втората половина на 2013 г. българското правителство и министерството на отбраната подписаха меморандум за създаване на един друг изследователски център", обясни ген. Михов.

Той допълни, че скоро в парламента депутатите ще дискутират по темата, къде и как българските военнослужещи могат да носят своята служба.

"Отклоняването на темата в посока командни центрове е вредна и злонамерена по отношение на боеспособността на въоръжените ни сили", категоричен бе ген. Михо Михов.

Той определи спекулациите за мобилизация в Българската армия по отношение на конфликта в Украйна като "смешни". Председателят на парламентарната комисия по отбрана каза още, че промените за Закона за предучилищното образование предвиждат да се въведе подготовка на учениците за действие в екстремални условия. 

Според него едно такова обучение може да бъде в ползва и при екстремни ситуации, каквито са бедствията в различни части на страната.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Gen-Mihov-Komanden-centur-na-NATO-u-nas-shte-podobri-boesposobnostta-na-armiyata-540215
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.