До 80% от затворниците в Бургас са неграмотни
Автор: Екип Burgas24.bg 12:49 / 02.06.2015Коментари ()1003
© Burgas24.bg
13 лишени от свобода в бургаския затвор са завършили начално образование. Това каза Ивелина Печеникова, инспектор социални дейности в бургаския затвор. По нейните думи от 2010 година в затвора има изнесени паралелки, които са към училището в град Сливен СОУ "Аргира Жечкова". Тази година излиза първият випуск, които е завършил началното си образование до 4 клас. В корпуса има 7 паралелки и 2 в общежитието в Житарово, като там учат смесени паралелки. В корпуса на затвора в Бургас има три паралелки първи клас, две паралелки втори клас, една трети клас и една четвърти. По нейните думи, има голям интерес от затворниците да завършат начално образование.

"От няколко години популацията в затвора е от 70%-80% неграмотни.

Болшинството са хора без образование и без професия. Това наложи разкриването на тези паралелки със съдействието на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията", за да може да оползотворим времето прекарано в затвора в дейности, които са полезни за затворниците", каза Печеникова.

По нейните думи, интерес да се образоват имат хора от всякакви възрасти. Учениците в затвора участват в проект "Успех", който е свързан с извънкласни дейности. Сформирани са 5 клуба по интереси. "Единият е "Приятели на музиката", клуб "Народно творчество", клуб "Родолюбие", клуб по начална компютърна грамотност и клуб "Аз и света около мен", посочи Печеникова". По нейните думи, всеки клуб има собствени изяви, които са два пъти годишно. Лишените от свобода, които се обучават, а те са 96, са разпределени по тези клубове. Всички дейности са съобразени с изискванията на МОН.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Do-80-ot-zatvornicite-v-Burgas-sa-negramotni-561372
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.