55 бургазлийки са станали жертва на трафик на хора за година
Автор: Екип Burgas24.bg 12:34 / 12.08.2015Коментари ()1001
© Burgas24.bg
55 жени в Бургас са станали жертви на трафика на хора, а 31 лица са осъдени като трафиканти. Това сочи статистиката за 2014 г. Реалният им брой е многократно по-голям. Престъплението трудно се доказва, тъй като жертвите не желаят да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите. Причините са страх, срам, заплахи, съобщават от Местна комисия за борба с трафика на хора.

От там обясняват, че един от най-разпространените методи за въвличане е т.нар. метод Loverboy - когато трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална. Когато изгради пълно доверие у нея и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, тя без да знае вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а животът се превръща в кошмар.

Всеки може да стане жертва на трафик на хора - млад или възрастен, мъж, жена или дете, защото съществуват различни начини един човек да бъде експлоатиран и третиран като роб.
 
Просещи деца, проституиращи жени, мъже и жени, които работят при нечовешки условия, бременни, продаващи децата си - не е зловещ филм, а реалност, с която полицаи и социални работници се сблъскват ежедневно, посочват от комисията.

Експлоатацията на хора носи огромни печалби срещу минимални инвестиции. Трафикът на хора е доходен бизнес, наред с трафика на оръжие и наркотици.

Нашата страна е страна на произход на жертви на трафика на хора, тук те се набират и се експлоатират най-често в страните от Западна Европа.

Като превенция Ролер клуб Бургас, танцово студио "I Dance", доброволците към Местна комисия за борба с трафика на хора, гр. Бургас организират Лятна кампания срещу трафика на хора. Тя ще се проведе на 15 август, 18.00, пред Пантеона.

 



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/55-burgazliiki-sa-stanali-zhertva-na-trafik-na-hora-za-godina-576103
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.