Представят Черноморска изложба в седалището на ЮНЕСКО
Автор: Екип Burgas24.bg 13:03 / 13.08.2015Коментари ()952
©
След успеха на изложбата "Морето сближава всичко далечно" в седалището на ООН в Ню Йорк, една голяма новина дойде от ЮНЕСКО чрез директора на Дипломатическия институт при министъра на външните работи г-жа Таня Михайлова, съобщава Геопан.

Международният изложбен проект "Морето сближава всичко далечно" ще бъде представен през май 2016 в седалището на ЮНЕСКО в Париж, по покана на г-жа Ирина Бокова. Черноморската изложба, създадена с обединените усилия на Държавна агенция "Архиви", СУ "Св. Кл. Охридски", Дипломатическия и Културния институти при МВнР и черноморските общини, в Париж ще бъде показана в своя пълен формат. Той обхваща най-ценните картографски изображения на Черно море от II до XIX век и изложбения модул "Хора и градове". В него са представени български черноморски общини, с акцент на Старинен Несебър - световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Изложбеният проект "Морето сближава всичко далечно" се очертава като една от успешните културни инициативи на страната ни в полза на Черноморското й крайбрежие.

След Париж, последователно осъществената концепция на ГЕОПАН - Бургас, вероятно ще се нареди в списъка на малкото български изложби, представени в седалищата на три големи международни организации - ООН (Ню Йорк), ЕС (Страсбург и Брюксел) и ЮНЕСКО.

Решението на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е знаково в навечерието на патронния празник на две от най-старите европейски общини - Несебър и Варна - Успение на Пресвета Богородица. То показва възможностите на културната дипломация.

 



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Predstavyat-Chernomorska-izlozhba-v-sedalishteto-na-YuNESKO-576397
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.