По-ниски са добивите на пшеница в Бургаски регион
Автор: Екип Burgas24.bg 15:41 / 13.08.2015Коментари ()1129
© Impact Press Group
360-400 кг/дка е добивът на пшеницата в Бургаски регион, каза за Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в областта. Средният добив на ечемика е около 340-360 кг/дка, а на рапицата - 200-250 кг/дка.
Добивите са по-ниски от миналата година, посочи производителят. По неговите думи, цените на пшеницата непрекъснато се менят. Цената на пшеницата е около 285 до 300 лв. за тон. Според Киров, те са сходни с миналогодишните. Той допълни, че тази година качеството на пшеницата е по-добро според търговците.

По думите на Киров, проблемите на производителите остават непроменени. Зърнопроизводителите трябва да свързват с нивомерни устройства на ведомствените си резервоари. Все още не са им дали ваучерите за гориво от миналата година, а за тази година все още не е нотифициран намаленият акциз за горивата в селското стопанство.

"Според нас, правителството отново не си върши работата, защото за да има намален акциз на горивата, то се явява един вид помощ. Това нещо трябва да се нотифицира и от ЕС. Някой трябва просто да напише едно писмо, но явно не искат", посочи Киров, цитиран от Радио "Фокус"- Бургас. Той допълни, че производителите изчакват какво ще се случи до края на месеца. "В средата на септември в София ще имаме кръгла маса и среща с медиите относно проблемите в земеделието и отношението на Министерството на земеделието към сектора и след това вече ще решаваме какво ще правим", обясни Киров.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Po-niski-sa-dobivite-na-pshenica-v-Burgaski-region-576458
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.