Петър Москов: От "Данък вредни храни" ще се реформулира начинът на хранене в училищата
Автор: Екип Burgas24.bg 12:33 / 23.10.2015Коментари ()751
©
Сериозен процент от приходите от "Данък вредни храни" ще отидат за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС.

"Ще сме щастливи в момента, когато приходите от този данък са 0, защото това означава, че моделът ни на хранене ще е променен, а индустрията ще е реформулирала рецептите си, за да падне доказаното количество вредни съставки в храната под нивата, облагани от данък", добави Москов.

Относно предстоящия референдум, той призова всички българи да отидат и да гласуват на референдума по начин, по който искат, но да гласуват.

"Проектобюджетът на НЗОК е в окончателното си изготвяне за внасяне в НС и всичко това е ясно остойностено. Когато стартирахме миналата година много хора казваха, че така заложеният бюджет на НЗОК щял да доведе до минимум 250 млн. дефицит, в средата на годината стана 120 млн., преди 2 месеца беше 70 млн. сега някои хора се обаждат и твърдят, че ще бъде 40 млн. лв. от печалбите на фармацевтичните фирми в бюджета на Касата ще бъдат върнати около 44 мл. лв. за тази година", заяви още Петър Москов.

Бейби циклотрона, намиращ в новооткрития център е вторият апарат в България и третият в Европа. Стойността на целия проект е около 6,4 млн. лв. Очаква се чрез този апарат да се стопи листата на чакащите. В момента около 500 души с онкологични заболявания чакат за такива изследвания. Амбицията е в новия център да преминават около 14-15 пациенти дневно.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Petur-Moskov-Ot-Danuk-vredni-hrani-shte-se-reformulira-nachinut-na-hranene-v-uchilishtata-591555
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.