Бургазлия разлепи плакати на находчив измамник
Автор: Екип Burgas24.bg 09:26 / 22.01.2016Коментари ()18248
© Burgas24.bg
Читател се свърза с Burgas24.bg, за да сигнализира за измамник, завлякъл само него с 2500 лв. Обещанията да върне сумата, дадена за "спешна операция на майка му" продължават вече три години. Бургазлията разлепи плакати с лика на изпечения мошеник из града, за да знаят и други, че могат да попаднат в капана на лъжите му.

Историята започва през април 2013, когато Дилян се запозна с Мирослав Димов, който е представен като помощник в заведение в Свети Влас. Собственикът наел Миро с цел да помогне на семейството му, тъй като не бил работил през последните години, а през това време майка му издържала него и приятелката му, с която живеели от 11 години. "Работихме много и дълго, а той поемаше нощните смени да пази заведението, полива цветята, почиства, мете, хвърля боклуци, зарежда и още много задачи. Имаше голямо напрежение и в екипа и много хора се опитваха да му прехвърлят задачи, аз започнах да го покровителствам, съжалих го и му помагах както и той на мен. Имаше си някакви проблеми с Марта-приятелката му, а след това получи и бъбречна криза", разказва Дилян.

Една вечер Мирослав дошъл много разстроен и блед. След няколко питиета се разплакал и обяснил, че майка му била в спешното отделение на системи и с опасност за живота. "Помоли ме да му дам пари и да помогна за спасяването на живота на най-близкия му човек. За парите се бяхме разбрали, че когато му се изплатят заплатите, ще ми ги върне. Взех 2200 лв. от квартирата, в която живях в Свети Влас и му ги дадох, след което го пратих да помага на майка си, а аз ще му изкарам смяната. Преди да напусна му дадох още 300 лв. за болницата, но бях доволен, че съм спасил човешки живот. Чувахме се всеки ден и ми казваше как цял живот ще ми е длъжен", добавя Дилян.

През ноември историята продължава. Измамникът казал, че е започнал високоплатена работа по интернет и ще взема 4-5 хиляди лв. месечно, но през декември щели да му платят. Датата се изместила за януари и така до лятото, когато Дилян научава, че отново работи на същото място, което доскоро проклинал - бар в Св. Влас.

В края на юли 2014 Дилян посещава Мирослав в бара. Притеснен измамникът обяснил, че е започнал работа там, само за да открадне данните на собственика от компютъра с музиката, тъй като искал да му отмъсти за предишното лято и мислел да му източи картите, след края на сезона. "Мина и този път, но бях взел телефона на сестра му, която знаех къде живее в Ахелой. С него често се чувахме, но аз започнах да го тормозя, за да ми показва документи, експертизи, за да се уверя че е истина случилото се с майка му. Аз си исках парите, а той отменяше, въртеше, забравяше да се обади", продължава разказът си измаменият Дилян.

От ноември 2014 г. Мирослав работи като куриер и казал, че в началото 3 месеца няма да получава пари като подсигурителен период за фирмата.

В края на декември 2014 г. Дилян и приятелката му посещават измамника, с идеята да вземат данните му, за да направят проверка. Правят и аудиозапис, в които Мирослав признава за дълга си. "Не ми се чакаше повече, запознах го с мой приятел кредитен инспектор. Попълнихме документи за кредит в размер на 2000 лв., който Миро подписа, но след кредитно разследване проведено в София, се оказа, че има необслужван кредит в размер на 20 000 лв. и нов такъв няма да бъде отпуснат за него. Продължих да търся истината, която той явно убягваше, аз вече силно се съмнявах в историята, която ми беше представил той. Затова отидох да се запозная с майка му, която ме посрещна, аз се представих зададох и няколко въпроса за нейното здраве, на които не можеше да отговори. Обясних, че съм дал 2500 лв. на Миро за спасяването на нейния живот, а тов
© Burgas24.bg
а явно е лъжа.Тя се оплакваше от болки в кръста и аз и предложих да я свържа с добър кинезитерапевт. Помолих я и за номера й, тъй като Миро беше спрял неговия още преди месеци. Обясних и че синът й трябва да поеме отговорност, а тя ме увери че до края на лятото ще ми върне някаква част от дължимото", добавя Дилян.

След като се свързва с адвокат Дилян разбира, че за да признае юридически дълга си към него, Мирослав трябва да подпише записна заповед. Той обаче я взима и не връща подписана. След проучване става ясно, че измамникът е неосъждан към момента и ако бъде осъден за завлечените 2500 лв. посредством всички събрани доказателства и свидетели за измама в особено големи размери, няма да влезе в затвор, а Дилян ще се нареди след кредитния инспектор и необслужения му кредит.

При едно посещенията на Дилян при измамника той обяснил, че запорирали банковата карта на майка му заедно с неговата заплата и трябвало да махнат запора в най-скоро време и тогава щял да изплати цялата сума, за което им и запис.
Дилян се свързва и с новите му работодатели за съдействие, но без успех. Разбира и че е завлякъл живущите във входа, в който живее с 1000 лв.

"Като съберем всички доказателства, факти и свидетели се показва завършен профил на измамник, което е подсъдимо и за да може да бъде от части възпрян, макар едва ли променен, просто тези данни да бъдат споделени със съседи, колеги и околни съграждани за да имат хората представа, че сред тях живее човек измамник, който цял живот е на гърба на майка си, която го защитава и му плаща заемите, а на него просто му се разминава. Реших, че ако и аз допусна това да продължи и да му се размине просто ще подсиля още повече вярата му в това, че можеш да изкарваш парите си чрез измама. Затова нека помогнем на Миро да спре да взема пари чрез лъжи!", завършва разказа си Дилян.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgazliya-razlepi-plakati-na-nahodchiv-izmamnik-612500
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.