Сменяме личния лекар и електронно
Автор: Екип Burgas24.bg 17:17 / 03.06.2016Коментари ()935
© Burgas24.bg
Здравноосигурените ще могат да сменят своите лични лекари до края на юни не само с лично подаване на формуляр в съответната районна каса, но и електронно. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

Онлайн изборът (първоначален, временен или постоянен) на джипи може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител или настойник. За целта човек трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню "Избор на личен лекар", откъдето да осъществи избора си чрез регистрационната форма за избор. 

Тя се подава по електронен път, като трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител или настойник чрез Персонализираната информационна система на касата.

В Закона за здравно осигуряване, както и в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, не е установена правна възможност доктор да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал с формуляр на хартия или електронно.


Източник: Монитор


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Smenyame-lichniya-lekar-i-elektronno-645369
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.