Лазарки донесоха празник в Приморско и Китен
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 07.04.2017Коментари ()1491
Децата от ДФФ "Урдовиза" спазиха традицията да поздравяват служителите на Китен и Приморско по повод Лазаровден и Цветница.

Малки усмихнати лазарки, предвождани от странджанската народна певица Златка Ставрева, посетиха кметството в Китен. Там бяха посрещнати от кмета Катя Вълчева и служителите от администрацията. 

С обредни песни и ритуали децата върнаха присъстващите назад във времето, когато на Лазаровден момите се преобличат в пъстри носии, пеят обредни песни и разнасят празнично настроение от къща на къща. Спазвайки традицията, в кметството малките лазарки пяха песни и даряваха служителите с китки здравец. 

По подобен начин децата поздравиха и служителите в Община Приморско. Красиво облечени, възпитаниците на ДФФ "Урдовиза" внесоха много настроение и изпълниха с празничност сградата на Общината. Цветя - символ на здравето получиха зам.- кметът Захарина Неделчева, секретарят на морската община Мария Георгиева и служителите на общинска администрация. Те от своя страна отвърнаха на жеста с кошница, пълна с вкусни лакомства.

На самия Лазаровден, 8 април /събота/ децата от ДТС "Приморче", пременени в народни носии и с красиви венчета, изплетени от пролетни цветя върху главите, ще обхождат домовете в Приморско. Лазарски групи ще има и в Китен, Ясна поляна, Ново Паничарево и Писменово.

В неделя, на Цветница, хорът на ФА "Приморско" ще изпълни църковни песнопения от 10 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий".



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Lazarki-donesoha-praznik-v-Primorsko-i-Kiten-715976
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.