Ученици от 6 бургаски училища демонстрираха знанията си по български език
Автор: Екип Burgas24.bg 16:31 / 17.05.2017Коментари ()1601
©
В навечерието на празника на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май, 24 ученици от 6 бургаски училища се включиха в състезание по български език. На него те демонстрираха своите знания и наученото през годината за светите братя Кирил и Методий, и техните ученици - Климент, Наум и Ангеларий. Освен това, децата рецитираха стихотворения и откъси от разкази на български писатели и поети, и показаха че са чели произведенията на Иван Вазов, Христо Ботев, Ангел Каралийчев и др.

Събитието, което се проведе в Регионална библиотека "П. К. Яворов", е част от проекта на Община Бургас - BG05M2OP001-3.002-0040 "Интегриран подход за постигане на значими и устойчиви резултати в образователната интеграция на ученици от етнически малцинства в община Бургас". Той се изпълнява по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020г.", процедура Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Децата, които се включиха в състезанието са от клубовете "Говоря и пиша на български език" в основните училища "Васил Левски"-кв. Горно Езерово, "Христо Ботев"-кв. Долно Езерово, "Иван Вазов"-кв. Банево, "Христо Ботев"-с. Маринка, "Васил Левски"-гр. Българово и "Св. Климент Охридски"-кв. Рудник.

Освен тези 6 училища в проекта са включени и 3 професионални училища. Дейностите са насочени към допълнителна работа с децата по български език и литература, за компенсиране на пропуските при усвояване на учебния материал, подобряване на образователната среда, съхраняване и развиване на културната идентичност, осигуряване на психологическа подкрепа, кариерно консултиране и професионално ориентиране за продължаване на образованието в гимназиален етап. В мерките по образователна интеграция са включени общо 746 ученици от етническите малцинства.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uchenici-ot-6-burgaski-uchilishta-demonstriraha-znaniyata-si-po-bulgarski-ezik-723713
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.