Бургазлии, страдате ли от необяснимо главоболие? Може да се дължи на обгазяването от "Лукойл"
Автор: Стиляна Божидарова 21:03 / 24.07.2017Коментари ()23793
© Burgas24.bg
"Лукойл Нефтохим Бургас" отделя канцерогенни газове, които причиняват главоболие и са изключително опасни за здравето. За това сигнализира д-р инж. Димитър Николов, дългогодишен шеф на Нефтохим Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

На съвместна пресконференция с общинските съветници от НФСБ и СЕК, Николов алармира за сериозен проблем и настоя за бързи проверки на всички отговорни институции. Николов настоя, ако трябва да се вмени ангажимент на Община Бургас да проверява "Лукойл", за да се превърне кметството в гарант пред бургазлии, че дишат чист въздух.

По думите на Николов големият проблем не идва от Нефтокомбината, а от съхраняването на екологичните отпадъци. От 90-те години до днес те се извозвали в окислителни езера, които се намират в котловината между Мандренското езеро и морето - в областта на "Пода". Там според Николов, имало около 100 хил.кубични метра тежки утаени нефтопродукти. Езерата не се култивират, замърсяват природата и при всеки по-силен бриз бургазлии ги усещат в домовете си.

Това причинявало сериозни респираторни заболявания при децата, а задушливата миризма, която понякога се усеща вечер в Бургас идвала точно от окислителните езера.



Още по темата: общо новини по темата: 2
12.09.2017 »
31.07.2017 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgazlii-stradate-li-ot-neobyasnimo-glavobolie-Mozhe-da-se-dulzhi-na-obgazyavaneto-ot-Lukoil-736999
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.