Казусът "Мейзер" издигнат за "Дело на годината"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 20.11.2017Коментари ()2451
© Burgas24.bg
С номинация за "Дело на годината" се оказа казусът на силиконовата фурия Анита Мейзер. Тя е бе осъдена на 4 години затвор и половина за непредумишленото убийство на съпруга си - културиста Николай Димов. Той бе открит завързан и мъртъв в дома й във Варна на 15 август 2016 година.

Случаят се влачи по инстанциите, като буквално разбуни духовете заради заплетеното разследване, пише "България Днес". Части от него, както и интервю на Анита от затвора в Сливен са включени в книгата "Черната Анита".

Оказва се, че папките по делото се оказват прелюбопитни и за балканските наблюдатели на правораздаването у нас. Не е изключено скандалната Анита да се сдобие със статуетка на Темида в килията си, макар да не може да присъства лично на церемонията.


"Случаят е крайно интересен и може би това е причината, поради която сме в листата на отбраните, номинираните. Делото не е толкова елементарно, колкото изглеждаше за всички на пръв поглед. Дори отначало медиите не го отразяваха адекватно. Международният интерес към процеса е на много високо ниво", коментира столичният адвокат на силиконката Петър Чалъмов.

Наградите на Темида за правосъдие 2017 са с организатор г-жа Нина Хамилтън, управител на Балканската медийна асоциация. Те са с подкрепа на Софийската адвокатска колегия и колегиите от цялата страна, Нотариалната камара, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на медиаторите в България и др. Събитието отново ще е в помощ на болни от церебрална парализа деца. Kатегориите се състоят от по пет номинирани, а имената им са предложени от отделни компетентни институции, асоциации и колегии. Определянето на победител зависи от медийните партньори на събитието.
Всеки номиниран ще получи и плакет със своята номинация на сцената, а победителите - бронзови статуетки на Темида. Медийните партньори ще посочат адвокат, съдия, прокурор, нотариус и дело на годината. 

Отличени ще бъдат номинираните в категориите "Млад юрист", "Правосъдие зад граница", "Медиатор на годината“ и др. На финала ще се връчи специална награда на проф. Сашо Пенов.

"Това е поредно доказателство, че делото "Мейзер" е обществено важно. Както знаете, то се наблюдава от американското посолство у нас, тъй като Анита е американски гражданин", поясни още адвокатът на силиконката Чалъмов.

Подробности от делото, както и противоречиви разпити на свидетели и анализ на доказателствата бяха представени ексклузивно в книгата "Черната Анита". Тя разглежда различните версии през призмата на документите, намиращи се в папките от разследването. На базата на тях прокуратурата повдигна обвинение за непредумишлено убийство срещу Мейзер, което едва ли ще бъде променено оттук нататък. Мейзер бе в реална опасност от по-тежък развой на събитията. Почернените близки на жертвата настояваха Анита да бъде обвинена в планирано, умишлено убийство. Бяха изготвени допълнителни експертизи, независими експертни оценка и бяха разпространени няколко версии в ущърб на Анита. Нито една от тях не успя да наклони везните в ущърб на силиконката.

"Единственото, което е ясно, е, че Анита Мейзер е стегнала свинските опашки около врата, краката и ръцете на Николай Димов. Нещо, което тя не отрича. Но тя не е знаела, че ще се стигне дотук и е нямало какво да направи в паниката си", обясни още адвокат Чалъмов. Той се бори за отпадане на второто обвинение срещу силиконката - подкуп на полицай. Целта му е Мейзер да излезе с условна присъда.

Делото ще продължи в средата на декември на втора инстанция във Варна. Мотивите още не са готови, а Анита се намира в женския затвор. Там тя се е отдала на религията и посещава редовно параклиса, за да се моли за свободата си. Освен това започнала да преподава и английски на затворничките.

"Прави го от добра воля, вътре много я обичат", коментира още адвокат Чалъмов.

Частен детектив се е захванал да разследва случая със смъртта на Николай Димов. Именно той посъветвал и сестрата на жертвата – Милена, да смени адвокатите си. Затова и търсел мастит софийски юрист, който да се захване със заплетения казус. До момента не е ясно до какви заключения е стигнал детективът, но най-вероятно нови разкрития ще бъдат направени по време на делото през декември.




Още по темата: общо новини по темата: 124
08.09.2022 »
14.08.2020 »
14.05.2020 »
03.01.2020 »
29.11.2019 »
19.11.2019 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Kazusut-Meizer-izdignat-za-Delo-na-godinata-759470
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.