Бургас въстана срещу мръсния въздух! Хора с плакати и противогази обсадиха Общината, искат адекватни действия от институциите!
Автор: Екип Burgas24.bg 12:48 / 17.01.2018Коментари ()8422

Десетки граждани от всички комплекси на Бургас се събраха пред сградата на общината, където в момента заседава Постоянната комисия по опазване на околната среда и водите към местния парламент, предаде репортер на Burgas24.bg. С плакати, маски и противогази те призоваха институциите да действат адекватно срещу замърсяването на въздуха и да вземат всички необходими мерки.

Повод за протеста, организиран от Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на българските граждани, станаха зачестилите сигнали от определени комплекси на Бургас за обгазяване от страна на "Лукойл" и "Кроношпан".

"Тази задушлива миризма се усеща само в определени квартали. Последният сигнал, който подадеох до РИОСВ беше на 5-и януари. Протестът не е планиран, а е спонтанен, видно е, че нещата в Бургас не са такива, каквито ни ги представят от институциите", каза председателят на ИК Стоян Грозев.

"Настояваме отговорните институции да извършват адекватни проверки, а държавата да контролира институциите да си вършат съвестно работата. Битката, която водим срещу замърсяването на въздуха не е от днес или от вчера. Първите резултати са налице - имаше издадени предписания на "Кроношпан" и те бяха изпълнени. Другият проблем, срещу който се борим са окислителните езера, но по него все още няма развитие. Както е известно, миналата година подадохме сигнал до прокуратурата, но и от там все още нямаме официален отговор", коментира пред Burgas24.bg лидерът на ОЗБГ Стефан Петров.

Сред протестиращите имаше и младо момиче, което бе дошло с кислородната маска на покойния си баща. С насълзени очи тя сподели пред наш репортер, че мъжът се е споминал вследствие на онкозаболяване, причинено от мръсния въздух.
 
"Не можах да спася него, но го дължа на себе си, затова съм тук и настоявам за адекватни мерки. Всички знаем кои са основните замърсители на Бургас, но ни замазват очите с манипулирани данни. Заслужаваме да дишаме чист въздух", каза през сълзи младата бургазлийка.

"Бургас има право да диша
© Burgas24.bg
Организаторите Стефан Петров Стоян Грозев връчиха официална декларация с искания на Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите
" и "Град без чист въздух = град без бъдеще" са част от посланията, отправени от гражданите пред сградата на общината. Те настояха всички данни за замърсяването на въздуха, както и на регистрираните заболявания да бъдат публично оповестявани. В разгара на протеста организаторите Стефан Петров Стоян Грозев връчиха официална декларация с искания на Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите.

"Виждаме се какво се случва около нас - колко бургазлии боледуват от онкологични и респираторни заболявания. Имаме замърсен въздух. В последните дни нивата на допустимите норми в Долно езерово и на много други места отново са завишени. Има програми и стратегии, които трябва да се изпълняват. В Пловдив хората решиха да съдят общината, затова, че не се изпълнява стратегията за чистия въздух. Може би и ние трябва да го направим в Бургас", предложи Даниела Божинова.

*Какви искания отправиха бургазлии към Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите - Гледайте повече в нашето видео!





Още по темата: общо новини по темата: 27
06.02.2019 »
19.11.2018 »
13.11.2018 »
13.11.2018 »
12.11.2018 »
02.11.2018 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-vustana-sreshtu-mrusniya-vuzduh-Hora-s-plakati-i-protivogazi-obsadiha-Obshtinata-iskat-adekvatni-deistviya-ot-instituciite-769924
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.