Министър посочи отоплението на твърдо гориво като причина за мръсния въздух
Автор: Екип Burgas24.bg 11:23 / 30.07.2018Коментари ()2497
© Burgas24.bg
Пловдив годишно надвишава показателите за замърсен въздух с над три пъти. Именно заради това е важно той да бъде бенефициент по програмата за опазване на атмосферния въздух. Това заяви в Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По думите му в Северозападна България нещата са най-тежки - Видин и Монтана.

"Благодарение на активностите, които имаха тук общинските съветници на ВМРО, вече има програма именно за опазване на въздуха. При всички положения битовото отопление е проблем и основните усилия трябва да са насочени там. Това е една от посоките, по които ще има мерки", коментира министърът.

Той разясни, че ще има заложени различни варианти за замяна на отоплението на твърдо гориво с газификация, топлофикация, електрификация. Всяко едно от тези неща е допустимо и може да бъде финансирано.

"Програмата все още не е отворена, но ние водихме разговори с Брюксел, за да се уточнят критериите, по които могат да се оценяват общините. Ресурсът е доста малък. С него по-скоро ще се направят няколко пилотни града, които да покажат резултат и на тази база да има заявка за следващия програмен период, когато ресурсът ще е по-голям", каза още министър Димов.

По програмата общините ще имат основната роля. Те ще трябва да идентифицират районите, домакинствата и възможностите и да финансират точно това. Най-гъсто населените места ще са първите бенефициенти.

Министърът на околната среда и водите посети Пловдив, където заедно с кмета на район Южен Борислав Инчев, дадоха началото на строителните дейности по изграждането на нова фитнес площадка.




Още по темата: общо новини по темата: 16
03.01.2024 »
21.01.2023 »
27.01.2022 »
03.06.2021 »
04.02.2021 »
08.09.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ministur-posochi-otoplenieto-na-tvurdo-gorivo-kato-prichina-za-mrusniya-vuzduh-806122
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.