Ученици от Бургас, Айтос и Карнобат демонстрират уменията си за оказване на първа помощ
Автор: Иван Сотиров 16:13 / 09.05.2019Коментари ()1943
©
Утре от 10:30ч. в района на Флората БЧК ще проведе Областния кръг на XXX – то поредно състезание на Ученическите екипи по Първа помощ(УЕПП), в което ученици на възраст 12-14 години ще демонстрират умения за оказване на първа помощ, съобщават организаторите.

В зрелищното състезаниесили ще премерят отбори от 10 училищаот Бургас и общините Карнобат и Айтос. Всеки отбор се състои от 4 основни участници. Победителите в областния кръг на състезанието ще представляват Бургаска област на Националното състезание на УЕПП в Долни Лозен, София в началото на юни.

Състезателната първа помощ тества уменията на подрастващите да се справят с кризисни състояния и да помагат на пострадали в зависимост от спецификата и степента на нараняванията. Оценяват се и качества като бързина, екипност, съобразителност, проверяват се уменията на младежите да действат адекватно за облекчаване болката на пострадалите до пристигане на медицински екип. Оказването на първа помощ на пострадал в рамките на първите 6-8 минути след възникване на инцидента е жизнено важно, затова целта на БМЧК е да бъдат обучени повече млади хора по темата. 

По традиция, през година Български младежки Червен кръст провежда Национално състезание на Ученическите екипи по Първа помощ (УЕПП), в което участват отбори от цялата страна, състоящи се от ученици на възраст от 12 до 14 години.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uchenici-ot-Burgas-Aitos-i-Karnobat-demonstrirat-umeniyata-si-za-okazvane-na-purva-pomosht-868284
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.