Шапки долу! Български медици спасиха родилка и бебето й след сложна двойна операция
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 23.08.2019Коментари ()1226
©
Медици от болница "Света Марина" в Плевен извършиха много сложна двойна операция – изродиха първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

Ваня Стефанова разбира, че има онкологично заболяване преди 9 месеца. "Като разбереш такава новина, психически рухваш. Но просто вътрешно усещах, че това бебе трябва да се задържи и че ще се срещнем след няколко месеца. И всичко ще свърши благополучно. Първо забременях. После ми откриха заболяването", обясни пред NOVA младата майка.

Тя допълни, че след това е претърпяла интервенции. Премахнати са й матката и лимфните възли, както и туморът.

"Това е един от редките случаи на рак на маточната шийка, съчетан с бременност. Уникалното и специалното в този случай е, че бременността и туморът бяха диагностицирани в много ранен стадий – в първия триместър. И това беше трудно решение. Ако тя вземе решение да запази плода, както и направи, ние трябваше да я проследяваме през следващите 6-7 месеца с всички рискове да напредне това заболяване", коментира проф. д-р Славчо Томов, който е участвал в операцииите на Ваня Стефанова.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Shapki-dolu-Bulgarski-medici-spasiha-rodilka-i-bebeto-i-sled-slozhna-dvoina-operaciya-892694
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.