Бургас върви смело към изграждането на Специализирана детска болница
Автор: Иван Сотиров 10:56 / 30.06.2020Коментари ()2494
©
Община Бургас и Европейската инвестиционна банка ще подпишат споразумение за изграждането на модерната и Специализирана детска болница.  Извънредната докладна, която дава зелена светлина за това, бе одобрена преди минути от местния парламент, предава репортер на Burgas24.bg.

Обектът има и стратегическо значение за българското здравеопазване, услугите на Европейската инвестиционна банка ще се предоставят безплатно на Община Бургас. Срокът на дейностите е 24 месеца от подписване на договора, а възможните дати за подписване на споразумението са 6 или 7 юли.

Зам.-кметът по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева уточни, че първата фаза на проекта касае преглед на капацитета и потребностите от здравни и педиатрични услуги в Бургас, оценка на нуждите, потребностите от човешки ресурси за дейността на бъдещата педиатрична регионална болница, източниците на финансиране и икономически анализ на бъдещата инвестиция. Втората е свързана с съответствието с европейското и националното законодателство, функционално планиране, предварително проектиране, етажно разпределение, списъци с оборудване и др. "Имахме идея да черпим опит от изграждането на подобна болница в София, но там има забавяне, което означава, че ние ще бъде първи с такава инициатива", каза Ананиева.

Специализирана детска болница ще се намира в ж.к. "Зорница",  в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас. Така ще може  бъдещото лечебно заведение за деца да има топла връзка с УМБАЛ-а и да ползва целия й ресурс. 

Идеята за изграждането й обедини всички педиатрични специалности. Така на едно място ще се позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Източна България. В нея ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина. Чрез тях болницата ще осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.



Още по темата: общо новини по темата: 20
19.04.2024 »
05.04.2024 »
28.02.2024 »
27.11.2023 »
05.04.2023 »
25.02.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-vurvi-smelo-kum-izgrazhdaneto-na-Specializirana-detska-bolnica-979664
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.