Журналистът Димитър Кенаров бил ритан в главата от полицаи, лежал с часове на паважа
Автор: Екип Burgas24.bg 10:37 / 03.09.2020Коментари ()1392
© Туитър/Димитър Кенаров
Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е освободен тази сутрин от полицията. Вчера той е бил задържан, докато е заснемал с видеокамера протестите. Журналистът е бил на Ларгото."Аз се оказах заклещен на стената на Президентството, като полицията започна да използва сълзотворен спрей. Аз като журналист, който е отразявал събития в Турция, Украйна, Крим, в Беларус имам противогаз, обозначен с "press", т.е. "преса", върху него специално, за да мога да извършвам своята дейност като журналист", разказа в предаването "Преди всички" по БНР Димитър Кенаров, който е член на Асоциацията на европейските журналисти.

Той обясни, че полицията го е притиснала, въпреки виковете му, че е журналист. Изведен е бил към булевард "Дондуков" в столицата. Един от полицаите е започнал да го рита в лицето. "Имах късмета, че единият от ритниците, макар да попадна в дясното ми око, не нарани самото око, само частта около него", допълни Димитър Кенаров.

След това са му били сложени белезници, държан е заедно с 5 души в продължение на 1 час в камионетка и е откаран в 5-о РПУ.

"Аз ще преследвам своите права по съдебен път", заяви журналистът.

Камерата, с която е снимал, е паднала на земята. Кенаров помолил полицаите да му дадат камерата, след което устройството е изчезнало.

Асоциацията на европейските журналисти - България остро осъжда незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи.

Освен травми в областта на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и впоследствие изчезнала, докато той е бил с белезници. АЕЖ категорично осъжда полицейското насилие над журналисти, отразяващи протестите. Има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Няколко наши колеги от различни медии бяха удряни и обгазени при протестите в сряда. Имаме информация и за друга повредена фотографска техника на репортери.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zhurnalistut-Dimitur-Kenarov-bil-ritan-v-glavata-ot-policai-lezhal-s-chasove-na-pavazha-997424
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.