Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Празникът 24 май с ново име
Автор: Екип Burgas24.bg 14:50 / 09.12.2020Коментари ()847
©
Парламентът окончателно преименува националния празник 24 май. От "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" той става "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". Това се случва след одобрени днес промени в Трудовия кодекс, получили подкрепата на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти“ и ВОЛЯ.

От ДПС също дадоха подкрепа за преименуването, изразена от председателя на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов, а твърда позиция "против“ поддържаше опозицията от групата БСП и нечленуващите вече в нея народни представители, нарекли себе си "прогресивни социалисти“.

На дискусията по тази тема не ѝ е мястото в Кодекса на труда, подчерта Георги Гьоков, според когото обсъждането е трябвало да се проведе в академичните среди, а едва след тогава да се пренесе и в пленарната зала.

Учени в спор за новото име на празника 24-и май

Първоначалното предложение на групата на патриотите пък предвиждаше 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, но между двете четения на законопроекта той претърпя корекция.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Praznikut-24-mai-s-novo-ime-1029683
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.