Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кьовеши: ЕП няма да се намесва в работата на българската прокуратура
Автор: Екип Burgas24.bg 12:39 / 11.06.2021Коментари ()1243
©
"От 1 юни националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания, които спадат в обхвата на Европрокуратата. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем към националните власти. Получаваме сигнали от граждани, НПО-та, компании от цяла Европа. Всички ще бъдат анализирани и ще проведем разследване, ако е налична достатъчно информация", обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на пресконференция в София.

"Ние имаме задължение на сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим", заяви Кьовеши.

"Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в рамките на ЕС. Всеки сигнал ще бъде разследван, подчерта Кьовеши", призова тя. 

Тя съобщи, че следващата седмица ще бъде открита нова процедура за избор на български прокурори в Европейската прокуратура. Това е било договорено по време на срещите й с прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор Иван Гешев. Всички предложения се оценяват по вътрешни критерии на Европейската прокуратура. "Надявам се съвсем скоро да имаме ново предложение от България за тези (шест свободни - бел.ред.) позиции", каза Лаура Кьовеши.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Kyoveshi-EP-nyama-da-se-namesva-v-rabotata-na-bulgarskata-prokuratura-1093805
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.