Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Да хапнеш и пийнеш в родопско село, а после в баварско - прилики и разлики
Автор: Екип Burgas24.bg 09:02 / 17.06.2021Коментари ()1111
© Burgas24.bg
Снощи хапнах тази ципура в едно германско селско заведение. Струва 17 евро. Бирата е 3 евро. Седял съм много пъти в същото заведение, което е на гръцки емигрант, но едва вчера обърнах внимание, че заведението е не по-голямо от легендарната кръчма "Скара бира“ в родното ми село Бял извор. Имаше 12 маси с капацитет 50 души, но само около 15 клиенти", разказва гурбетчия от ардинското село, който работи във федералната провинция Бавария. 

Питаме го за приликите и разликите в селската кръчма в Родопите и селската "скара бира“ в Бавария.

"Голямата разлика е, че за тези 23 евро, които платих за рибата и двете бири, на село можех да почерпя целия персонал с по две ракии. Друго, което ми направи впечатление, бе персоналът на заведението. Собственикът бе много дружелюбен с клиентите, заговаряше се с всеки поотделно и работеше едновременно като барман и сервитьор. Отделно имаше още четирима сервитьори и  петима кухненски работници. Доста надут персонал при положение, че няма много клиенти, а минималната заплата е близо 2000 евро.

В родното ми село в Родопите кръчмата се поддържаше от един човек - той бе и собственик, и кръчмар, и готвач. И се справяше! Спомням си, че веднъж го бях попитал не му ли е трудно да върши цялата работа сам. "Трудно ми е, но иначе трябва да наема човек, да му платя заплата и осигуровки и за мен няма да остане нищо. После данъци, проверки и няма край. Трудна работа е да държиш кръчма на село в България" беше отговорил той“, разказва пред "24Родопи" нашенецът.

В Германия все още сервитьорите обслужват с маски и дезинфекцират масите след всяко отсервиране, локдаунът бе непрекъснат от есента, отбелязва още той.

"И друг плюс за родното село. Като седнеш в някоя кръчма у дома, се познаваш с всеки. Наистина си като у дома. Комуникират си всички от най-различни маси. Докато тук всяка маса е като изолирана от другите, а хорската глъч не съществува“, подчертава гурбетчията, спомняйки си старите времена, когато в родопската "Скара бира“ нямало места и клиенти стоели прави с бира в ръка.

Други сядали на стъпалата пред кръчмата, чуквали се с кафявите бутилки и бодвали от мезето в пластмасовата тарелка, поставена върху бетона."Какво имаше в тарелката ли? Естествено, най-вкусната печена на скара - наденица от времената на Тато. Първата ни поръчка винаги беше "две бири и една порция "кучешка радост“, завършва носталгичния си разказ гурбетчията.

А приликите, бе, човек!?

"Ковид. И на двете места може да се чуе да се говори за коронавируса и ваксините. И на двете места могат да се чуят и конспиративни теории, ама пак има разлика. В Германия си говориш тихо, колкото да се чувате с приятеля по маса. На село отвориш ли темата и става като партийно събрание. Едно време така коментирахме мачовете на "Левски", днес ми казват по телефона, че се "палели" за коронавируса", отговаря нашенецът.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Da-hapnesh-i-piinesh-v-rodopsko-selo-a-posle-v-bavarsko-priliki-i-razliki-1095563
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.