Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ЕК с предложение: Зарядното да бъде стандартно за всички електронни устройства
Автор: Екип Burgas24.bg 15:51 / 23.09.2021Коментари ()1028
©
Европейската комисия предприема важна стъпка срещу генерирането на отпадъци от електрическо и електронно оборудване - законодателен акт, с който да се въведе стандартно зарядно за всички разглеждани електронни устройства. 

Многогодишното доброволно сътрудничество с отрасъла сведе броя на видовете зарядни устройства за мобилни телефони от 30 на 3 през последното десетилетие, но това не доведе до цялостно решение.

С предложението за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане - USB-C става стандартният порт за всички смартфони таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

Освен това, Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, върху която ще повлияе положително по-слабото производството и изхвърлянето на зарядни устройства.

Преразглеждането на Директивата за радиосъоръженията е част от мащабните действия на Комисията в посока по-голяма екологична устойчивост на продуктите и по-специално на електрониката, която се продава на пазара на ЕС.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/EK-s-predlozhenie-Zaryadnoto-da-bude-standartno-za-vsichki-elektronni-ustroistva-1127926
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.