Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Oт инвеститора зависи времето за екооценка на "Бургас-Александруполис"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:12 / 08.12.2009Коментари ()1274
Времето, което ще отнеме процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за „Бургас-Александруполис", зависи най-вече от това как ще работи инвеститорът. Това каза  Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите.

Ако инвеститорът възложи и докладът бъде подготвен в срок, една процедура трае от порядъка на четири месеца от момента, в който влезе в Министерството на околната среда и водите. Времето, през което се подготвя оценката, зависи от екипа, който работи оценката, от това, кога е възложена, от качеството на доклада, защото ако не е качествен, той ще бъде върнат за преработване, каза Манева. По думите й - общественото обсъждане по проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис" може да трае повече, тъй като става дума за повече населени места. Има период, в който докладът се оценява, връща се за допълване и доработване, след което се провежда обществено обсъждане и се взема решение на експертен съвет - да, с условия или не, поясни тя.

Досега за проекта Оценка на въздействието върху околната среда не е правена. В Народното събрание има много изказвания по въпроса, но внимание не е обръщано. От предишното правителство бяха подписани документи, без да се извършва ОВОС. Съгласно закона на всички планове, програми, инвестиционни намерения, се прави ОВОС. Дошло е време да спазим законите на България, каза тя.

Заместник-министърът посочи, че нито един проект, особено от такъв мащаб, не може да бъде реализиран без ОВОС.
Провежда се процедура по Оценка на въздействието върху околната среда в пълната схема, която се прилага - това, което ние ще направим. С всички алтернативи на проекта, с ОВОС в трансграничен аспект, с оценка на абсолютно всички компоненти. Това е нашето задължение, каза Евдокия Манева по повод думите на премиера Бойко Борисов, че МОСВ ще трябва да се произнесе по проекта „Бургас - Александруполис".

Източник: Агенция „Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 305
13.12.2017 »
06.07.2017 »
24.02.2017 »
16.02.2017 »
14.02.2017 »
13.02.2017 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ot-investitora-zavisi-vremeto-za-ekoocenka-na-Burgas-Aleksandrupolis-124014
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.